De tijdelijke veevoermaatregel van minister Carola Schouten is mogelijk in strijd met EU-diergezondheidswetgeving. Daarom eisen Europarlementsleden Annie Schreijer-Pierik (CDA) en Bert-Jan Ruissen (SGP) in gezamenlijke schriftelijke vragen opheldering en, indien noodzakelijk, ingrijpen van de Europese Commissie.
De minister van Landbouw wil voor de periode van september tot en met december van dit jaar een maatregel ter beperking van het eiwitgehalte in veevoer opleggen aan de melkveehouderij. Diergeneeskundigen waarschuwen echter al wekenlang dat de voermaatregel, ondanks een opgenomen vrijstellingsbepaling, ten koste gaat van de diergezondheid.
Europese wetgeving in strijd met veevoermaatregel
En dat laatste is in strijd met Europese wetgeving, zegt Schreijer-Pierik. “De minister beweert dat het alternatieve sectorplan juridisch onvoldoende geborgd zou zijn, maar dat lijkt – op gebied van diergezondheid – evenzeer het geval voor de veevoermaatregel van de minister zelf.” Volgens de EU-politica moet elke maatregel daarom vooraf aantasting van de diergezondheid uitsluiten en geaccordeerd worden door diergezondheidsexperts. “Veterinaire specialisten moeten volledig betrokken worden, samen met de agrarische sector.”
Diergezondheid voorop
Ruissen (SGP) benadrukt: “De gezondheid van het dier moet voorop staan. Dat staat ook zwart op wit in de EU-verordeningen. Ik ben daarom heel benieuwd wat de Europese Commissie van de Nederlandse voermaatregel vindt, die wel heel eenzijdig gericht is op stikstofreductie.”
Volgens het reglement moet de Europese Commissie de schriftelijke vragen vóór uiterlijk maandag 24 augustus beantwoorden.
Bron: Annie Schreijer-Pierik