Onderzoeken in binnen en buitenland wijzen uit dat ‘grass-fed’ melk een veel gezondere samenstelling heeft. Veel vers gras of eventueel gedroogd gras (hooi) geeft melk met deze betere samenstelling. Een groep melkveehouders zetten deze bijzondere stap; een ‘reset’.
Uit wetenschappelijk onderzoek van Benbrook en anderen in de VS blijkt dat melk van ‘grass-fed’ koeien meer CLA’s bevatten en een betere verhouding heeft van de onverzadigde vetzuren omega-3 en Omega-6 (zie grafiek). Beter dan van biologische en gangbare bedrijven. Dit zijn belangrijke factoren voor de humane gezondheid, voor mens en dier (ook de koeien zelf!). ‘Grass-fed’ is in de VS al een nieuwe trend in de voedingswereld.
Waar groeit beter gras dan in onze vruchtbare rivierdelta, in Nederland. Hollandse graskaas is immers wereldwijd bekend.
Maar is de Nederlandse kaas wel zuiver graskaas?
De laatste 50 jaar is veel veranderd in de melkveehouderij:
- door intensivering en schaalvergroting; meer voor een lagere prijs;
- veel gebruik van andere voedermiddelen, wel reststromen, uit de industrie uit binnen en buitenland (zoals sojaschroot uit Brazilië);
- veel conserveren van winter- en ook zomervoer van met melkzuur geconserveerd gras;
- door te intensieve melkveehouderij en te dure landbouwgrond is er te weinig eigen geteeld gras beschikbaar op de bedrijven.
2021: “Reset naar Gras-Fed”
Een groep boeren heeft in Nederland na een intensieve zoektocht de mogelijkheid ontwikkeld deze hoogwaardige zuivel te produceren. Vers gras van half maart tot half december. Door de koeien bij goede omstandigheden buiten te laten grazen. En daarnaast extra vers gras en eventueel wat hooi op stal bij te voeren. In de winter geen ingekuild gras maar gedroogd gras (groen hooi), dat de vers gras kwaliteit behoudt.
Kortom, een gehaald doel om het hele jaar de hoogste kwaliteit zuivel te halen met een zeer goede smaak. Van deze hooizuivel zijn momenteel twee kaassoorten op de markt.
In de nieuw ontwikkelde hooibergen wordt bijna volledig met zonnewarmte gras gedroogd tot hooi. Onderzoek naar welke kruiden en planten in het grasland een positieve bijdrage leveren aan de smaak en de kwaliteit van de melk zijn in volle gang.
Een goede stap op weg naar een oplossing voor vele problemen in de melkveehouderij . Gaat de kringloopvisie van Minister Schouten dan toch gestalte krijgen met een verdienmodel?
Bron: Kcgg