Inmiddels is 15% van de Nederlandse boeren door criminele organisaties benaderd. De reden is de grootschalige leegstand van vrijstaande stallen en of loodsen. Criminele organisaties benaderen de boeren met de vraag of men tegen een ruime vergoeding gebruik mag maken van de gebouwen. Dit is uit een onderzoek van Trouw, genaamd 'De Staat van de boer', gekomen.
Het AD meldt dat politie en justitie in zuid Nederland er rekening mee houdt dat 1 tot 3 op de 5 boeren door dergelijke criminele organisaties beanderd zal gaan worden. Freek Pecht, coördinator synthetische drugs van de polie Zeeland-West Brabant, meldt aan Trouw: "De druk neemt de laatste jaren ondanks het grote aantal invallen, alleen maar meer toe. Er zijn veel agrariërs die geen bedrijfsopvolger hebben. De sector vergrijst en als gevolg neemt de leegstand op het platteland zichtbaar toe. In zulke situaties wordt het voor steeds meer boeren erg lastig om dergelijke sommen geld af te slaan."
"Het wordt voor steeds meer boeren erg lastig om dergelijke sommen geld af te slaan"
Supermarkten
Minister Schouten van LNV wil de macht van de supermarkten gaan inperken. Dit geeft ze aan in een reactie op het onderzoek van Trouw. Daarom komt de minister met het voorstel voor een agrarisch meldpunt. Hierbij kunnen agrariërs melding maken als men vindt dat supermarken en andere afnemers van agrarische producten te weinig betalen.
De minister schakelt ook de Autoriteit Consument en Markt (ACM) in, de toezichthouder die let op eventuele kartelvorming. Volgens Schouten gebeurt het geregeld dat supermarkten 'bovenwettelijke eisen' aan producten stellen, maar boeren daar vervolgens niet mee tegemoed komen. Agrariërs komen als gevolg hierop klem te zitten: hun producten moet van de allerbeste kwaliteit zijn, maar consumenten zijn nauwelijks bereid daar meer voor te betalen. En het is eigenlijk heel simpel. Onder de streep is de boer de dupe, zo meldt het AD.
Bron: Algemeen Dagblad