De start van de melkveetak bij Aniek en Roy ten Peze uit Sibculo ging in 2015 gepaard met de nodige hindernissen. Maar door erboven op te zitten en met ondersteuning door de voeradviseur en de dierenarts kwamen ze verder. De inmiddels negentig koppen tellende melkveestapel verkeert nu in blakende gezondheid. Ambities zijn er echter nog genoeg. “Meer eiwit van eigen land en de krachtvoergift omlaag. Daar willen we naartoe.”
De start van het melkveebedrijf
Voor Aniek en Roy ten Peze diende zich in 2014 een nieuwe mogelijkheid aan. Direct naast de hoofdlocatie van het familiebedrijf kwam een melkveebedrijf beschikbaar. Roy en Aniek besloten de uitdaging aan te gaan om daar te beginnen met melkvee.
Er waren echter enkele uitdagingen. De vorige eigenaar was al gestart met het ombouwen van de stal naar een caravanstalling. Dit moest weer ongedaan worden gemaakt, de inrichting werd nieuw gekocht. Ook werd er een tweedehands melkstal gekocht.
Familiebedrijf Schukkert
Het melkveebedrijf en het loonbedrijf van Aniek en Roy ten Peze maakt deel uit van het familiebedrijf Schukkert. Naast het melkveebedrijf bestaat deze onderneming uit een akkerbouwtak en een pluimveetak. De totale bedrijfsomvang is 150 hectare.
Het melkveebedrijf bestaat uit dertig hectare grasland en twintig hectare mais, waarvan veertien hectare snijmais en zes hectare MKS. De melkveestapel bestaat uit circa negentig melk- en kalfkoeien. De opfok van jongvee is in de loop van de tijd uitbesteed. Meer informatie over familiebedrijf Schukkert is te vinden op www.schukkert.com.
Koeien uit Duitsland
In Duitsland kochten de veehouders in spe een koppel van 81 melkkoeien en 14 pinken. Deze hebben het leven van Roy en Aniek behoorlijk op de kop gezet. De Sibculoërs hadden nog nooit eerder zelf melkvee gehad en bovendien hoorde bij de koeien een gebruiksaanwijzing die er niet bij was geleverd.
“We werden meteen al verrast met een kalf.”
Roy ten Peze
“Het enige wat er bij zat toen de koeien hier aankwamen, was een lijstje waarbij voor een aantal koeien een rood streepje stond. Wij gingen er maar vanuit dat dit antibioticakoeien waren”, herinnert Roy zich. “We hadden geen idee of ze drachtig waren en hoe lang. We werden bijvoorbeeld meteen al verrast met een kalf. We hebben toen alles laten scannen op drachtigheid en alle koeien bekapt, want dat was ook hard nodig.”
Experimenteren met inkuilen van MKS
Toen het eenmaal begon te lopen, werd er gewerkt aan verdere optimalisatie van het rantsoen. Doelstelling was vooral de melkproductie omhoog te krijgen en de krachtvoerkosten omlaag. “In 2019 zijn we gestart met twee hectare mais te oogsten als MKS. Omdat het maar een klein bultje zou worden, vond ik het niet de moeite waard het apart in te kuilen. Ik heb het toen onderin de maiskuil mee ingekuild”, vertelt Roy. De melkveehouder zag meteen resultaat.
Tekst en beeld: Gerben Hofman
HET HELE ARTIKEL LEZEN?
Benieuwd naar het hele verhaal van Aniek en Roy? Of wil je weten hoe het nu met ze gaat? Lees dan verder in het vakblad Melkveebedrijf.