BLGG en Aequator Groen & Ruimte zijn een samenwerking aangegaan. Door de gegevens van de grondanalyse van BLGG naast de gegevens uit de visuele bodem beoordeling van de BodemConditieScore te leggen, ontstaat een zeer compleet beeld. Het maakt duidelijk waar de belangrijkste verbeterpunten voor een perceel liggen.
De BodemConditieScore is een nieuw meetinstrument. Het is bedoeld om de boer beter en praktisch inzicht te geven in de kwaliteit van de bodem en hoe deze verder verbeterd kan worden. Door middel van een visuele beoordeling krijgt de bodem een zogenaamd rapportcijfer of score. De BodemConditieScore wordt uitgevoerd met een ervaren bodemkundige. Nieuw is nu dat deze BodemConditieScore gekoppeld kan worden aan grondanalyses van BLGG. De analyseresultaten, gecombineerd met de visuele beoordeling door een bodemkundige van Aequator, geven uniek nieuw inzicht. In de samenwerking ligt de focus op dit moment nog op Friesland en Groningen. Vervolgens wordt de dienstverlening uitgebreid naar de rest van Nederland.
Vakmanschap vergroten
“De grondanalyse van BLGG en de BodemConditieScore vullen elkaar perfect aan”, stelt Everhard van Essen. Hij is namens Aequator Groen & Ruimte bv adviseur voor BodemConditieScore. “Een bodemanalyse geeft ontzettend veel informatie. Informatie waarmee de teler of veehouder veel inzicht krijgt in de chemische samenstelling van de bodem. De BodemConditieScore laat zien hoe het is gesteld met structuur, bodemleven en organische stof. De combinatie van analyseresultaten en de visuele beoordeling geeft de boer meer gevoel bij zijn grondanalyse. Uiteindelijk wordt naast de BodemConditieScore ook een praktisch maatwerkadvies gegeven, over hoe de bodem in betere conditie gebracht kan worden. Kortom: het versterkt het boerenvakmanschap en leert de boer op een nieuwe manier opnieuw naar zijn bodem te kijken.”
Grondanalyse verzilveren
Arjan Reijneveld, productmanager bij BLGG, deelt deze conclusie. “Grondanalyses zijn essentieel voor een uitgekiende bemesting. De grondanalyses van BLGG helpen niet alleen naar de actuele beschikbaarheid van nutriënten te kijken, maar ook naar de voorraad in de bodem. Naar bodemvruchtbaarheid. Maar om als vakman écht je bodem te leren kennen is het ook heel belangrijk om af en toe gewoon een profielkuil te graven. Zien en voelen hoe de bodem in elkaar zit. Als je dat doet, dan verzilver je de grondanalyse.”
Voor bouw- en grasland
De analyses en de Bodemconditiescore zijn zowel geschikt voor gras- als bouwland. Deelnemers spreken met de monsternemer van BLGG af op welke plek de monsters genomen moeten worden. BLGG bemonstert het perceel in twee lagen: van 0-30 cm en van 30-60 cm. Als het analyseverslag klaar is, kan vervolgens op dezelfde plek een profielkuil gegraven worden.
De BodemConditieScore is ontwikkeld door SKB, Boerenverstand, het Louis Bolk Instituut, Wageningen Universiteit en Aequator Groen & Ruimte bv. Op dit moment vindt er nog een PhD-studie plaats aan de Wageningen Universiteit waarin voor een wetenschappelijke onderbouwing visuele waarnemingen met metingen worden vergeleken.
Meer informatie
BLGG AgroXpertus
Binnenhaven 5
Postbus 170
6700 AD Wageningen
T.: +31 (0)88 8761010
W.: blgg.agroxpertus.nl