Hittestress is een groot economisch probleem. Verlaagde melkproductie, verminderde vruchtbaarheid, hogere kosten voor gezondheidszorg en verminderde voerefficiëntie zijn enkele ingrijpende gevolgen van hittestress. Al deze problemen hebben een grote nadelige invloed op het bedrijfsinkomen van de melkveehouder. Met onze handige aanpak kunt u hittestress zoveel mogelijk voorkomen.
Hittestress is een verzamelnaam voor de momenten waarop een melkkoe niet genoeg warmte kan afgeven aan de omgeving om de lichaamstemperatuur op peil te houden. Deze stresssituatie zorgt ervoor dat de koe niet normaal productief kan functioneren, want de warmteproductie neemt toe naarmate een koe meer melk produceert.
Temperatuur-Luchtvochtigheids Index (THI)
Al vanaf een melkproductie van dertig kilogram melk per dag stijgt de warmteproductie met ongeveer vijftig procent ten opzichte van een droogstaande koe. Met de Temperatuur-Luchtvochtigheids Index (THI), die relatieve luchtvochtigheid en temperatuur combineert tot één waarde, is de potentiële hittebelasting van de omgeving in te schatten.
Aan de slag!
Om de economische gevolgen van hittestress zoveel mogelijk te beperken, heeft Trouw Nutrition een complete aanpak voor u ontwikkeld. Dit kennisdocument staat boordevol slimme tips. Zo bent u optimaal voorbereid op een warme zomer!