Met Amerikaanse genetica en het voeren van losse grondstoffen in een hoogwaardig basisrantsoen, heeft Ton Trommelen een melkveebedrijf waar de kennis van Alltech volledig tot zijn recht komt. Dankzij Optigen vervetten de koeien niet in de tweede helft van de lactatie, maar blijven ze produceren met hogere gehaltes.
Ton Trommelen beperkt de verliezen in zijn rantsoen zoveel mogelijk. De melkveehouder kiest voor losse grondstoffen in zijn basisrantsoen om snel te kunnen sturen. Trommelen heeft een sterke voorkeur voor droge bijproducten. “Vochtige bijproducten zijn gevoeliger voor bewaringsverliezen en zijn in de zomer moeilijker te conserveren. Daarom gebruiken wij alleen losse grondstoffen in het basisrantsoen.”
Met het gebruik van losse grondstoffen is de bedrijfsvoering van Trommelen op de Amerikaanse leest geschoeid. Maar ook in zijn fokkerijbeleid komen de Amerikaanse invloeden terug. Zijn volledige veestapel is te herleiden naar Amerikaanse stieren. Op voedingsgebied laat Trommelen zich daarom bijstaan door Alltech. “Alltech heeft o.a. veel ervaring opgedaan in de Amerikaanse veehouderij waar het werken met losse grondstoffen gebruikelijk is. Van die kennis maak ik graag gebruik in mijn bedrijfsvoering waarin veel elementen uit de Amerikaanse melkveehouderij terugkomen”, legt Trommelen uit.
Hoog basisrantsoen
Als voorbeeld van een Amerikaans element noemt de melkveehouder het voeren van een hoog basisrantsoen. “Het rantsoen is gebaseerd op 34 kilogram melk. Aanvullend krijgen de koeien maar maximaal 4 kilogram mengvoer. Daarmee beperken we de voerkosten per kilogram melk.” Trommelen houdt zijn veestapel in één groep en neemt daarmee het risico dat de koeien in de tweede helft van de lactatie gaan vervetten als gevolg van het hoge basisrantsoen. Toch ziet Trommelen dat niet gebeuren bij zijn veestapel. “Om vervetting te voorkomen voeren we Optigen bij. Koeien blijven dankzij Optigen persistenter en zolang er voldoende productie onder zit, gaat een koe niet vervetten.”
Optigen heeft als eigenschap dat het de eiwitbeschikbaarheid in de pens buffert zodat tijdens de volledige duur van het verteringsproces eiwit beschikbaar komt. Dat bevordert de energieopname uit het rantsoen en voorkomt dat de overtollige energie in het lichaam wordt opgeslagen, waardoor de koe persistenter blijft en niet vervet. “De koe gaat veel efficiënter met het beschikbare ruwvoer om”, legt Trommelen uit. “Dat zie ik aan de conditie, aan de mest, maar ook aan de voerefficiëntie. Als ik deze terugreken, dan kom ik uit op 1,58 kilogram melk uit 1 kilogram droge stof.”
Kosten
Volgens Trommelen is Optigen snel rendabel te rekenen. “Het is niet goedkoop, maar het vervangt soja en zorgt voor een betere voerefficiëntie als gevolg van een persistentere melkgift. In de tweede helft van de lactatie zijn de gehalten het hoogst. Als je in die fase de productie eronder houdt, dan wordt er geld verdiend”, stelt Trommelen, die aangeeft dat Amerikaanse genetica de potentie heeft om langer door te produceren. “Op deze manier helpt Alltech om het genetisch potentieel van mijn veestapel volledig te benutten.”
Bij de verse koeien heeft Trommelen gemerkt dat de vruchtbaarheid verbeterd is. “Koeien gaan in een betere conditie de droogstand in. Dat verlaagt het risico op transitieproblemen. We zien veel minder gevallen van kalfziekte of slepende melkziekte bij de koeien, met als gevolg dat de vruchtbaarheid van de dieren beter is. Koeien van 55 kilogram melk durf ik gerust te insemineren, want de kans is aanwezig dat ze drachtig worden.”
Profiel Ton Trommelen
In Esbeek (Noord-Brabant) is het melkveebedrijf van Ton Trommelen en zijn gezin gevestigd. Het rollend jaargemiddelde van de 70-koppige melkveestapel bedraagt 10.350 kilogram melk met 4,34% vet en 3,49 % eiwit. Er zijn 70 stuks jongvee aanwezig. Bij het bedrijf hoort 65 hectare landbouwgrond.
Zoon Lars is naast zijn opleiding aan de MAS ook werkzaam op het ouderlijk melkveebedrijf. Ook is Lars werkzaam als inseminator bij Tellus Focus
Over Alltech
Alltech vindt haar oorsprong in Lexington, Kentucky (VS) in 1980, maar is inmiddels in 128 landen actief. Door natuurlijke voeding te combineren met wetenschappelijke innovaties, weet Alltech de gezondheid en prestaties van dieren te verbeteren. Surf voor meer informatie over Alltech en haar producten naar www.alltech.com/nederland of mail naar alltechnl@alltech.com