Mineralen zijn stoffen die dieren elke dag in behoorlijke hoeveelheden nodig hebben. Deze worden in het stalrantsoen verstrekt. Voorbeelden zijn: calcium, magnesium, natrium, kalium en fosfor. Spoorelementen zijn stoffen die dieren in kleine hoeveelheden nodig hebben.
Voorbeelden zijn: selenium, jodium, koper, zink en ijzer. De behoefte aan spoorelementen verschilt met de leeftijd: een kalf heeft voor zijn groei een andere behoefte dan een volwassen dier. Een Topro Opti Trace Cow, Optri Trace Junior of onze eigen Farm Vitals Mineralen bolus of droogstand bolus is een uitstekend middel om altijd voldoende spoorelementen aan uw dieren te geven.
Effect van spoorelementen op koe en kalf tijdens de droogstand
In de praktijk zien we dat een droogstandsbolus een positief effect heeft op de koe en het kalf.
- Het afkalven gaat gemakkelijker
- Vitalere kalveren (minder kalversterfte)
- Minder koeien die met de nageboorte blijven staan
- Koeien die afkalven hebben een sterke behoefte aan vitamine E. De Topro Dry bolus heeft een afgifte van 100mg per dag
- Betere biestmelkkwaliteit
- Betere vruchtbaarheid
De behoeften aan de belangrijkste spoorelementen en vitamines A en D voor jongvee staan vermeld in tabel 3 en 4. Deze behoeften zijn afhankelijk van groeisnelheid en het lichaamsgewicht. De weideperiode is een risicoperiode. Vers gras bevat soms te weinig mineralen en spoorelementen (met name koper en selenium) en dit speelt vooral op veen- en zandgronden. Wanneer jongvee in deze periode niet wordt bijgevoerd kunnen tekorten ontstaan. Deze tekorten zijn te voorkomen door een mineralenbolus toe te dienen of door speciaal krachtvoer bij te voeren. Het voordeel van een bolus is dat het een eenmalige handeling is. Bij de vitaminevoorziening zijn vitamine A (of het provitamine caroteen) en vitamine D van belang. Ook vitamine E is van belang, met name in het weideseizoen. Bijvoedering is dan ook noodzakelijk om tekorten te voorkomen.