Vorig jaar was al een voorzichtige stijging merkbaar in het aantal boeren dat interesse heeft in het buitenland. Na de Interfarms informatieavonden van eind januari, kan toch wel worden gesteld dat er een nieuwe tendens merkbaar is. Of het een soortgelijke emigratiegolf wordt als eind jaren ’90, dat is nog lastig te voorspellen. Dat hangt van meerdere factoren af, aldus Interfarms.
Eind januari waren de jaarlijkse Interfarms informatieavonden. Dit evenement is een goed meetinstrument hoe het buitenland bij agrariërs leeft. Al vanaf de start in 1997 organiseert Interfarms informatieavonden. Toen met name voor Canada en Duitsland, nu is dat voor de 12 landen waar het bedrijf actief is. De begeleiders van de verschillende landen zijn in die week aanwezig. In 2015 bezochten ongeveer 185 bezoekers de informatieavonden, dit jaar zijn er 270 bezoekers geweest. Een stijging van bijna 45%.
Belangstelling Canada
Zowel (melk)veehouders als akkerbouwers tonen belangstelling voor het buitenland. Het merendeel is geïnteresseerd in Duitsland en vooral Denemarken, een land dat zowel voor starters als investeerders hele goede kansen biedt. Denemarken blijft interessant o.a. vanwege de beschikbaarheid van goedkope en courante bedrijven en daarnaast vanwege de goede financieringsmogelijkheden met lage rentelasten. Opvallend is ook de toenemende interesse voor Canada. Niet alleen het gunstig geprijsde Prince Edward Island met goede melkvee- en ook akkerbouwbedrijven, maar ook bijvoorbeeld Ontario komt weer in beeld.
Boeren uit het zuiden van het land hebben doorgaans meer belangstelling voor Frankrijk dan bijvoorbeeld voor Denemarken. Meest geografische redenen. Frankrijk is een land met prachtige mogelijkheden voor starters, en ook voor melkveehouders die hun bedrijf willen vergroten. Bretagne biedt goed lopende bedrijven met voldoende neerslag, een goede bodemvruchtbaarheid, prima afzetkanalen en zeer goede rendementen. Slowakije is nog maar weinig bekend onder de Nederlandse boeren, dat bleek ook tijdens de avonden. Laurens de Man, de Interfarms consultant voor Slowakije, merkt een mate van terughoudendheid. Maar hiervoor geldt: onbekend maakt onbemind. Dit land is niet alleen voor investeerders, juist ook akkerbouwers- en melkveehouders kunnen hier heel goed uit de voeten. Er is hier vruchtbare grond, een goede infrastructuur, boervriendelijkheid, prima afzetmarkten, hele gunstige landprijzen en goede voorzieningen. Een Nederlandse boer kan in Slowakije een bedrijf op eigen naam kopen en registreren bij het landelijke Kadaster, met goede afspraken voor pachtcontracten, aanzienlijke subsidies en zeer lage of geen financiering. Dat maakt een groot verschil met Nederland.
Weg uit Nederland
Is het in Nederland dan zo slecht gesteld? Zeker niet, aldus Hendrik Jan Achterhof van Interfarms |Achterhof Makelaardij. De grondprijzen zijn hier hoog, en zoals recente berichten doet vermoeden (o.m. het Visiebericht van de NVM), gaat dit op korte termijn ook niet zakken. Akkerbouwers blijven op de markt voor goede grond en ook melkveehouders zullen, afhankelijk van de uitkomst van de nieuwe regels, grond nodig hebben. De onduidelijkheid rondom de fosfaatrechten in combinatie met de melkveewet maakt dat met name de veehouders gefrustreerd raken. De relatief lage melkprijs doet geen goed, alsmede de lastige financiering bij banken. Alhoewel er ook steeds vaker wordt uitgeweken naar alternatieve financiersmogelijkheden.
Snelle beslissers
En geen ondernemer is gelijk: de één laat zich minder leiden door de voortdurende onzekerheid en gaat verder in eigen land. De ander wil zien wat zijn mogelijkheden zijn in het buitenland, in de verwachting daar eenvoudiger te kunnen uitbreiden, de financieringslast te verminderen of waar de regeldruk anders is. En er zijn kansen, dus dan is beslissing soms snel gemaakt. Zo ook bij twee van onze klanten. De een besloot vorig zomer zijn melkveebedrijf te koop te zetten en is in januari naar Midden Jutland in Denemarken vertrokken. De ander maakte de plannen al eerder en kon na verkoop in herfst 2015 emigreren naar een akkerbouwbedrijf in Noord Jutland.
Bron: Interfarms