Melkveehouder Kommer Tanis verhoogt stapsgewijs de productie van zijn melkveestapel met behulp van Alltech producten. Deze samenwerking leverde afgelopen jaar 600 kilogram melk extra per koe op.
Door het voermanagement te optimaliseren wil melkveehouder Kommer Tanis de kaap van 11.000 kilogram melk per koe bereiken. Een uitgekiend rantsoen is volgens Tanis essentieel. “Sinds een jaar zijn we overgestapt naar een TMR-rantsoen, waarbij we gebruik maken van hoogwaardige grondstoffen die ook écht benutbaar zijn voor de koe. Grondstoffen kunnen op papier een hoge energiewaarde hebben, maar niet elke grondstof is geschikt voor het verteringsstelsel van de koe. Er ontstaan problemen wanneer de energiebehoefte niet gedekt wordt en dat kost productie”, legt Tanis uit. Vooral in de opstart is een gebrek aan energie en eiwit een veroorzaker van gezondheidsproblemen en productieverlies. Verse koeien stromen daarom niet direct in de grote groep, maar worden apart van de overige melkkoeien gehuisvest. Tot 60 dagen in lactatie blijven de dieren onder verscherpt toezicht staan van de melkveehouder.
Alltechs Proteine Management
Bij de samenstelling van het rantsoen is een belangrijke rol weggelegd voor Alltech-adviseur Dirk Roelants. Alltech is al jaren een partner van het melkveebedrijf van Kommer Tanis. Volgens Tanis is de kennis van Alltech uitstekend toepasbaar in zijn bedrijfsvoering. “De oorsprong van Alltech ligt in Amerika, waar Alltech al veel ervaring heeft opgedaan met het managen van productiegroepen en rantsoensamenstellingen tijdens verschillende lactatiestadia.”
Een vast onderdeel in het rantsoen van de opstartgroep is DEMP van Alltech. DEMP staat voor Dietery Escape Microbial Protein en beschikt over een optimaal aminozurenprofiel voor een efficiënte melkproductie. DEMP heeft een vergelijkbaar patroon van aminozuren dat ook in de koe worden gesynthetiseerd. Doordat een verse koe zelf te weinig microbieel eiwit produceert, is DEMP een ideale aanvulling van het rantsoen om deze koeien beter de ondersteunen aan het begin van de lactatie. “Dat vertaalt zich naar een hogere productie van 3 kilogram melk per dag”, aldus Kommer, die DEMP selectief inzet. “De meeste productiestijging is te halen bij verse koeien en niet bij oudere koeien. Daarom voeren wij DEMP alleen aan de opstartgroep”, vertelt Kommer, die de afweging ook op economische motieven maakt. “DEMP kost 85 cent per koe per dag. Bij de huidige melkprijs van €28,50 per 100 kilogram melk is een productiestijging van 3 kilogram noodzakelijk.”
600 kilogram melk extra
Het ondersteunen van de verse koeien tijdens de opstart was het afgelopen jaar duidelijk in de melkgift te merken. De jaarproductie per koe steeg dankzij de combinatie van TMR en DEMP met 600 kilogram. Volgens Tanis bleven de koeien beter in conditie, omdat ze minder diep in hun reserves hoefden te tasten. “Dat is een groot voordeel op vruchtbaarheidsvlak, want zonder diepe negatieve energiebalans is de kwaliteit van de eicellen beter”, stelt de melkveehouder. Tanis staaft zijn veronderstelling met de verbeterde vruchtbaarheidsresultaten van het afgelopen jaar. “De tussenkalftijd is gedaald van 413 dagen naar 397 dagen en de koeien laten hun eerste tocht al na 10-12 dagen zien.”
De productiestijging en de verbetering van de vruchtbaarheid bevestigt Tanis in zijn keuze voor de producten en begeleiding van Alltech. “Vanuit het verleden had ik al goede ervaringen met Alltechs complete mineralenmengsel, waarin mineralen, organische gist en een mycotoxinebinder zitten. De volgende stap is het verbeteren van het droogstandsrantsoen om melkziekte te voorkomen met behulp van Calving Care van Alltech. Ik weet zeker dat we daarmee een volgende stap zetten op weg naar 11.000 kilogram melk per koe.”
Profiel Kommer Tanis
In Goedereede (Zuid-Holland) is het melkveebedrijf van Kommer (54) en Marko (21) Tanis gevestigd. Het rollend jaargemiddelde van de 200-koppige melkveestapel bedraagt 10.100 kilogram melk met 4,28% vet en 3,52 % eiwit. Er zijn 170 stuks jongvee aanwezig. Bij het bedrijf hoort 100 hectare landbouwgrond en 70 hectare natuurgebied.
Over Alltech
Alltech vindt haar oorsprong in Ierland in 1980, maar is inmiddels in 128 landen actief. Door natuurlijke voeding te combineren met wetenschappelijke innovaties, weet Alltech de gezondheid en prestaties van dieren te verbeteren. Surf voor meer informatie over Alltech en haar producten naar www.alltech.com/nederland of mail naar alltechnl@alltech.com