Op het melkveebedrijf van Jack en Rosita Lazeroms wordt bijzondere melk geproduceerd. Jack en Rosita zijn één van de eerste melkveehouders die deze melk produceerden en ook verwerkten tot zuivelproducten die verkrijgbaar zijn in hun kaasboerderijwinkel. Dit initiatief wordt mede mogelijk gemaakt door subsidie van de provincie Noord-Brabant. Angela van der Sanden, projectmanager bij Connecting Agri & Food (dochteronderneming van DLV Advies), begeleidt de familie Lazeroms bij dit traject.
Geschikt voor mensen met melkintolerantie
De koeien op het melkveebedrijf van familie Lazeroms produceren Vitalmelk. Een melk die het eiwit bètacaseïne A2 in plaats bètacaseïne A1 bevat. Uit onderzoek blijkt dat de consumptie van dit type melk een grote rol speelt in het voorkomen van hart- en vaatziekten en diabetes, daarnaast is het geschikt voor mensen met melkintolerantie. Maar liefst 75% van de mensen met melkintolerantie heeft geen problemen bij het drinken van deze melk. In Australië en Nieuw-Zeeland is deze melk, daar A2- melk genaamd, geen wereldnieuws meer.
Het afgelopen jaar hebben Jack en Rosita niet stil gezeten. De Vitalmelkkoeien worden nu nog apart gemolken om op deze manier een Vitalmelkstroom te realiseren. De uiteindelijk doel is om de totale melkveestap 100% Vitalmelk te laten produceren. Het fokprogramma is daarop afgestemd en inmiddels is 55% van de melkkoeien en 85% van het jongvee al 100% A2.
Vers gras van belang voor goede vetzuursamenstelling
Bij de familie Lazeroms zijn mens en dier in balans, er is op het bedrijf veel aandacht voor de productie van gezond voedsel. De dieren van de familie Lazeroms hebben de beschikking over een buitenuitloop, zodat zij iedere dag naar buiten kunnen. Uit onderzoek blijkt dat vers gras van belang is voor een goede vetzuursamenstelling. De buitenuitloop is onvoldoende groot om aan de voerbehoefte van vers gras te voldoen. Daarom is er een speciale maaimachine uit Ierland aangeschaft, die het maaien en oprapen van het gras in één handeling uitvoert. Van april tot en met november wordt het externe grasland dat niet aan huis ligt dagelijks gemaaid en direct aan de koeien gevoerd. Zo hebben de koeien de beschikking over echt vers gras met de unieke eigenschappen hiervan en kunnen Vitalproducten worden gemaakt met een gezonde vetzuursamenstelling.
Op vrijdag en zaterdag zijn de Vitalmelkproducten verkrijgbaar in de kaaswinkel, waar uitgebreid uitleg wordt gegeven over het product. Naast verkoop in de kaaswinkel werken Rosita en Jack aan het realiseren van een 24/7 verkooppunt op hun erf. Met aandacht voor sfeer en beleving voor de klanten die het verkooppunt bezoeken. Ook hier is aandacht voor het verhaal achter het product. De bestrating en beplanting is inmiddels gerealiseerd.
Mede mogelijk gemaakt door financiële steun van de provincie Noord-Brabant.