Vrijdag 10 februari is de Subsidieregeling bedrijfsbeëindiging melkveehouderij, ook wel Stoppersregeling genoemd, officieel in de Staatscourant gepubliceerd. Deze regeling is onderdeel van het grotere pakket aan maatregelen dat staatssecretaris Martijn van Dam treft om de fosfaatproductie van de melkveehouderij in 2017 te verlagen om daarmee de derogatie voor Nederland te behouden.
Kees Romijn, voorzitter vakgroep Melkveehouderij van LTO Nederland is tevreden dat de eerste regeling op 20 februari inwerking zal treden, ‘Melkveehouders die hun bedrijf willen beëindigen kunnen hier gebruik van maken. Bedrijfsbeëindiging blijft een ingrijpende keuze en daarom is belangrijk dat melkveehouders zich goed verdiepen in de voorwaarden en zo nodig advies inwinnen voordat ze besluiten aan de regeling deel te nemen.’
De regeling
De regeling helpt melkveehouders die hun bedrijf willen beëindigen. Zij kunnen daarvoor subsidie krijgen. Voorwaarde is wel dat zij de melklevering aan de zuivelonderneming beëindigen en alle melkkoeien afvoeren op basis van een dood-, slacht- of exportverklaring.
De subsidieregeling wordt in meerdere tranches opengesteld, waarbij het uit te keren bedrag per melkkoe elke intekenperiode lager wordt. De eerste mogelijkheid om in te tekenen is van maandag 20 februari tot en met vrijdag 3 maart. Voor die periode is 12 miljoen euro aan subsidie beschikbaar.
Melkkoeien, pinken en kalveren
De subsidie wordt verleend op basis van het aantal melkkoeien dat op de eerste dag van de intekenperiode op het bedrijf aanwezig is of het aantal koeien dat op 1 oktober 2016 aanwezig was, als dat aantal lager is. De gegevens uit het I&R-systeem zijn hierbij leidend. Ook voor af te voeren kalveren en pinken wordt subsidie verleend, waarbij per melkkoe maximaal 0,44 kalf en 0,36 pink kan worden meegenomen. ‘Met andere woorden, dit betekent dat een melkveehouder met 100 melkkoeien ook maximaal 44 kalveren en 36 pinken kan meenemen in de regeling,’ aldus Kees Romijn.
Het bedrag per melkkoe is voor de eerste periode is vastgesteld op 1.200 euro. Voor een kalf wordt 23% van dat bedrag uitgekeerd (276 euro) en voor een pink 53% (636 euro). De data en bedragen voor de volgende intekenperioden maakt het ministerie van Economische Zaken uiterlijk twee weken voorafgaand aan een nieuwe periode bekend.
Mogelijkheid om jongvee aan te houden
Melkveehouders die van de regeling gebruik willen maken mogen na beëindiging van hun bedrijf jongvee aanhouden, op voorwaarde dat het aantal stuks jongvee in 2017 niet toeneemt. Bedrijfsbeëindiging betekent in het geval van een maatschap dat alle maten moeten stoppen met het houden van melkvee. Zij kunnen niet onder eigen naam of via een andere rechtspersoon melkvee gaan houden. Bedrijfsbeëindigers mogen hun bedrijf niet overdragen aan een andere melkveehouder. Zij dienen hun relatienummer te behouden tot in ieder geval 1 januari 2018.
De regeling wordt uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Voor meer informatie, zie de regeling in de Staatscourant.
Liquiditeitenvoorziening bedrijfsbeëindiging
Banken hebben aangegeven met een liquiditeitenvoorziening bedrijfsbeëindiging te zullen ondersteunen. Details van deze regeling worden uitgewerkt.
Bron: LTO