Keuzes in management, voeding en huisvesting werken door op de lange termijn in het leven van een kalf. Kalveren zijn op jonge leeftijd extra gevoelig voor veranderingen, die de ontwikkeling van een kalf beïnvloeden. Dit was één van de onderwerpen op het WIAS symposium in Wageningen op 15 december.
Professor Michael Steele van de Universiteit van Guelph in Canada benadrukte het belang van een goede start van een kalf. “In de eerste periode kun je het immuunsysteem programmeren”, vertelde Steele. “Met de juiste voeding, huisvesting en management creëer je je melkkoe van de toekomst.” Veel antistoffen in de biest is daarbij onderdeel van een vliegende start.
De professor adviseert om niet genoegen te nemen met één enkele meting van antistoffen in je biest óf in het bloed als onderzoeker zijnde. “De waarden van antistoffen kunnen sterk schommelen in het bloed. Kalveren kunnen veel meer antistoffen opnemen dan je denkt, ook na de eerste twaalf uur van hun leven. Verrijking van je biest met biestpoeder is daarom een goede optie om kalveren gedurende lange tijd te voorzien van voldoende antistoffen.”
Tekst: Kim Sjoers