Vruchtbaarheidsspecialist Maarten van der Snel van Cowfocus zag afgelopen winter veel meer pinken die niet drachtig waren geworden dan anders. De oorzaak is volgens hem een minder goede mineralenvoorziening in het najaar. Zijn advies: “Doe elke pink op een leeftijd van een jaar een mineralenbolus in. Dan ben je van een heleboel ellende af.”
Mineralenvoorziening niet op orde
Van der Snel begeleidt tientallen veehouders in Oost- en Midden-Nederland op het gebied van vruchtbaarheid en management. Scannen op dracht is één van zijn specialiteiten.
Afgelopen winter viel hem op dat er veel pinken niet drachtig waren. De oorzaak zit hem volgens hem in de mineralenvoorziening. “Koper, selenium, zink zijn belangrijke mineralen. Ook vitamine E is belangrijk hiervoor. Deze elementen zijn overigens niet alleen belangrijk voor de vruchtbaarheid, maar ook voor de groei. Jongvee dat krap in de mineralen zit, blijft achter in ontwikkeling. Dit kan zo dertig, veertig kilogram schelen. Ze zijn ook minder actief en laten zich minder snel tochtig zien. Dit heeft weer effect op de vruchtbaarheid.”
Invloed van grasland op mineralenvoorziening
Volgens Van der Snel ligt de oorzaak van het mineralentekort bij jongvee aan de weersomstandigheden van de afgelopen jaren. “Na een paar droge zomers hadden we vorig jaar een zomer met veel neerslag. Dit zorgde voor een snelle grasgroei, maar dit gras heeft lagere gehaltes aan vitamines en mineralen. Dit gold zeker voor de derde, vierde en latere snedes.”
“Daarbij liep jongvee vaak nog in oktober en november buiten. Dit gras is in augustus of september vaak voor de laatste keer bemest. Het late najaarsgras is dan niet rijk aan mineralen.”
Goede melkkoe begint bij goede verzorging jongvee
De vruchtbaarheidsspecialist ziet in de praktijk vaak dat de mineralenvoorziening voor jongvee niet de prioriteit krijgt die het volgens hem verdient. “Vaak is het ‘doe de pinken maar naar buiten’. Maar een goede melkkoe begint bij een optimale verzorging van het jongvee”, aldus Van der Snel die aangeeft dat voor veel veehouders ook bij de mineralenvoorziening van het melkvee nog wel winst te behalen valt. “Vaak wordt er bij de rantsoenberekening pas op het laatst naar de mineralen gekeken, terwijl die hartstikke belangrijk zijn.”
Bloedonderzoek
Op bedrijven waar Van der Snel vruchtbaarheidsproblemen signaleert, adviseert hij als eerste om bloedonderzoek te doen naar de mineralenvoorziening. “Meestal blijkt dan dat er een tekort is aan één of meer voor de vruchtbaarheid essentiële mineralen. Soms zelfs terwijl de veehouder via het ruwvoer wel degelijk mineralen bijvoert. Maar vaak verdwijnt er dan meer op de voergang dan de veehouder denkt. Daarom adviseer ik veehouders om elke pink op een leeftijd van een jaar een mineralenbolus in te geven. Dan ben je van een heleboel ellende af.”
Tekst en beeld: Gerben Hofman
HET HELE ARTIKEL LEZEN?
Je hebt zojuist een deel van een artikel uit het vakblad Melkveebedrijf gelezen. Meer van dit, thuis op de mat?