Steeds meer schapen, kalveren en andere dieren zijn de afgelopen weken doodgebeten door wolven. Dit zorgt voor grote leed bij de doodgebeten dieren. Tegelijkertijd eet de wolf slechts een stuk van de dieren op. Boeren luiden nu de noodklok. LTO Noord roept op om werk te maken van faunabeheer.
De wolf in Overijssel, Drenthe en Friesland
“Het is ontzettend pijnlijk om te zien. Boeren zorgen goed voor hun dieren. Als er dan een wolf komt die je schaap of kalf helemaal bebloed achter laat is dat een vreselijk beeld. We willen dat daar wat aan gebeurt,” aldus LTO Noord-voorzitter Dirk Bruins.
“Dit zou je niet moeten willen. Mensen maken zich oprechte en terechte zorgen.”
Op dit moment is met name in Overijssel, Drenthe en Friesland te zien dat wolven landbouwdieren aanvallen. Dit leidt tot erg veel onrust onder de lokale gemeenschappen. “Dit zou je niet moeten willen. Mensen maken zich oprechte en terechte zorgen. Dat is ook niet goed voor het draagvlak van de wolf in Nederland,” zegt Dirk Bruins.
De waarschijnlijke oorzaak is dat er in deze gebieden te weinig wild is. Er is dus te weinig natuurlijk voedsel voor de wolven. Hierdoor springen wolven zelfs over rasters heen om de landbouwdieren aan te vallen. Volgens LTO Noord zouden er specifieke gebieden voor wolven moeten worden aangewezen. In gebieden waar de wolf niet goed kan leven, zoals provincies met weinig wild, zou de wolf niet meer welkom moeten zijn.
Wolvenbeheer
LTO Noord roept op om toestemming om wolven te beheren. Daarbij kan gedacht worden aan het verjagen van de wolf in gebieden waar ze veel leed veroorzaken. Op dit moment is dit niet toegestaan. Tegelijkertijd nemen boeren zelf ook preventieve maatregelen, zoals het plaatsen van rasters. Momenteel is dit echter niet genoeg om de dieren te beschermen.
Iedere dag aanvallen door wolf op schapen, pony’s en koeien
Schapenhouder Hermen Been (36) is schapenhouder in Blesdijke en Eesveen. Acht van zijn schapen zijn gedood door een wolf. “Ze waren echt gruwelijk toegetakeld. Hoe de wolf ze achterlaat is echt verschrikkelijk. Als je het hebt over dierenwelzijn, dan is het schandalig dat dit gebeurt,” aldus Hermen Been.
“Over 10 jaar is er geen schapenboer meer in Nederland actief.”
Schapenhouder Hermen Been
Hermen is niet de enige in het gebied. In de maand augustus zijn er iedere dag aanvallen geweest op schapen, pony’s en koeien. “De bezorgdheid is heel groot. We hebben ook een gesprek had met de wolvenconsulent van de provincie. Die schat in dat er over 10 jaar geen schapenboer meer in Nederland actief is.”
Bron: LTO Noord