De risico’s op ziekte in de jongveeopfok zijn over het algemeen groter in het najaar en de winter. Kalverdiarree en longontsteking zijn de meest voorkomende problemen. Om kalveren goed te beschermen is het belangrijk om maatregelen te nemen die de infectiedruk verlagen. Waaronder leeftijdsscheiding tussen jonge en oudere dieren (tot 6 à 7 maanden leeftijd apart huisvesten), goede hygiëne en werken met vaste groepen belangrijk zijn.
GD ziet dat kalveren met een goede weerstand minder risico lopen om ziek te worden. Goed en voldoende voeren is belangrijk om kalveren weerbaar te maken, daarbij is ook een goede biestvoorziening nodig. Onderzoek laat zien dat kalveren met een hogere IgG-waarde, boven de 18 gr/L, veel minder vaak ziek zijn dan kalveren die een IgG-waarde hebben onder de 18 gr/L. Daarom is het, zeker in het najaar en de winter, van belang om extra aandacht te hebben voor de biestvoorziening.
Tijd om het bedrijfsprotocol aan te scherpen?
Is uw bedrijfsprotocol up-to-date, of is het tijd om deze bij te werken? Bloedonderzoek bij vijf kalfjes tussen de 2 en 5 dagen oud geeft inzicht waar nog ruimte is om te optimaliseren. Dit onderzoek kunt u combineren met informatie over de hoeveelheid biest die aan de kalveren is gegeven en het tijdstip waarop deze biest is verstrekt. Zo kunt u samen met uw dierenarts of jongveespecialist zien waar u kunt optimaliseren, passend bij uw bedrijfsvoering.
Bron: GD