Wat moet ik doen om probleemloos oudere koeien te krijgen? Die vraag staat centraal tijdens de masterclass ‘Lang leve de koe!’ die GD deze winter door het hele land organiseert. De masterclass is een unieke kans om te sparren met dé deskundigen van GD op het gebied van weerstand en jongveeopfok.
Het verhogen van de gemiddelde leeftijd van de melkkoe past bij een maatschappelijk verantwoorde en toekomstgerichte bedrijfsvoering. Uit het oogpunt van dierenwelzijn hecht de maatschappij sterk aan koeien die gezond zijn en lang leven. Maar ook vanuit economisch perspectief is het voor veel melkveehouders interessant om een koe probleemloos een lactatie langer mee te laten gaan.
Weerbaar vee
De levensduur van een melkkoe wordt beïnvloed door veel factoren. Voeding en huisvesting zijn belangrijk, maar er komt ook steeds meer aandacht voor erfelijke aanleg en voor de vraag of de natuurlijke weerbaarheid van koeien is te meten en te beïnvloeden. In dit kader gaan rundveedierenarts Sanne Carp-van Dijken en epidemioloog Inge Berends tijdens de masterclass in op de resultaten van het project Weerbaar Vee (2010-2015). Hierin is onder andere gekeken naar de relatie tussen natuurlijke antistoffen (NAbs) en levensduur. Wat zijn NAbs precies en wat heeft een koe eraan? Kun je er op fokken? En wat kun je doen om het NAb-niveau omhoog te krijgen?
Optimale opfok
In het tweede deel van de masterclass zoomen we in op de eerste drie maanden van het leven van een koe. Wil een koe een topper worden, dan is een goede start immers cruciaal; de basis wordt maar één keer gelegd. Wat zijn de belangrijkste factoren voor een goede kalveropfok? Wat kun je in de eerste levensfase bijvoorbeeld qua voeding doen om de kans op een weerbare, productieve koe te vergroten? Deze presentatie wordt verzorgd door rundveedierenarts Debora Smits of rundveedierenarts Jan Muskens.
De masterclasses ‘Lang leve de koe!’ worden vanaf november op twaalf locaties door het hele land gehouden. Aanmelden kan eenvoudig via www.melkmeesters.nl. Deelnemers aan Melkmeesters bezoeken de masterclass kosteloos. Niet-deelnemers betalen eenmalig 24,95 euro (excl. btw).
Meer informatie
Gezondheidsdienst voor Dieren
Arnsbergstraat 7
7418 EZ Deventer
T.: 0900 1770
E.: info@gddiergezondheid.nl
W.: www.gddiergezondheid.nl