In Nederland wordt ‘nog maar’ 2,5 procent van de inseminaties uitgevoerd met genetisch hoornloze stieren. In de toekomst gaat dat percentage waarschijnlijk stijgen.
De kritische geluiden over het onthoornen van kalveren nemen de laatste t?d krachtig toe. En niet alleen in Nederland. Zo zijn er in Amerika al voedingsbedrijven die in hun beleid hebben opgenomen alleen melk van hoornloze koeien te gebruiken.
Pijnstilling
Wat in de discussie over de ingreep van het onthoornen verweven zit, is vooral de bezorgdheid over de uitvoering van het onthoornen. Zo eist zuivelproducent Nestlé van melkveehouders dat ze de kalveren onder verdoving brengen voor het onthoornen. Iets wat in Nederland overigens wettelijk is vastgelegd. Mark van der He?den, voorzitter van de vakgroep Gezondheidszorg herkauwer van de KNMvD, pleit er daarnaast voor ook nog een langwerkende p?nstiller toe te dienen na het onthoornen. ‘Uit Canadees onderzoek bl?kt dat de kalveren de meeste p?n hebben 44 uur na de ingreep. Met een langwerkende p?nstiller zorg je ervoor dat ze het minste last van het onthoornen hebben.’
Hoornloos
Volgens Van der Heijden is hoornloos fokken een oplossing en dat is Toon van Hoof, portefeuillehouder diergezondheid b? belangenbehartiger LTO, met hem eens. Hij zegt in het artikel dat LTO met het ministerie heeft afgesproken dat de sector zich ook meer gaat inzetten op het fokken van hoornloze stieren. Als het aan Wakker Dier ligt, is dat echter geen alternatief. ‘We pleiten ervoor de horens erop te houden. De omgeving en dus de huisvesting moet aangepast worden aan het dier en niet de dieren aan de omgeving’, zegt Hanneke van Ormondt, beleidsmedewerker b? Wakker Dier.
In Duitsland – voorloper op het gebied van hoornloze stieren – wordt bijna 35 procent van de roodbonte koeien al geïnsemineerd met hoornloze stieren.
Meer informatie
Groen Kennisnet
W.: www.groenkennisnet.nl