In China zijn drie Holstein-Friesian-koeien gekloond, de zogenaamde ‘superkoeien’. Professor Roel Veerkamp van Wageningen University & Research denkt dat China deze superkoeien heeft gekloond om er mee te fokken maar zegt dat het geen garantie van succes gaat worden.
Het klonen van koeien is geen garantie voor succes zegt Veerkamp. Met klonen kopieer je alleen het DNA, maar dat is niet voldoende. Om de gekloonde koe succesvol te laten worden heeft de koe ook de juiste verzorging en voeding nodig. De gekloonde koeien zijn genetisch goed onderlegd maar bieden geen diversiteit meer. Het is beter als de veestapel gevarieerd is. Dit zorgt op de lange termijn voor gezonde en productieve koeien. In Nederland kennen we ook Holstein-Friesians, maar ondanks dit hetzelfde ras is hebben de koeien totaal andere genen omdat ze gefokt zijn.
Professor Roel Veerkamp stelt dat het beter is om te fokken zoals wij dat in Nederland doen, in plaats van te werken met klonen. Het is te kostbaar om elke keer de koeienpopulatie te vervangen met klonen omdat koeien acht á tien jaar mee gaan. Het werkt volgens Veerkamp niet om telkens de beste koeien te klonen omdat je op die manier ook geen nieuwe en nog gezondere generatie krijgt, zoals bij het fokprogramma in Nederland. “Klonen kost bovendien ook veel tijd, dus tegen de tijd dat de gekloonde koe er is, hebben wij in Nederland alweer een betere.”
Lees ook het artikel: ‘Het succesvol klonen van koeien die jaarlijks 18.000 kg melk kunnen produceren’