Fleckvieh maakt momenteel grote stappen. Geholpen door een enthousiaste aanhang groeit het 2e ras ter wereld op fokkerij gebied op een wijze en met snelheid waar andere rassen jaloers op zijn. Grootschalig praktijkonderzoek in Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië zorgde voor maar liefst 250.000 genotypes van vrouwelijke Fleckvieh dieren. Deze gegevens worden in de april indexdraai gecombineerd met de fokwaarden 10.000 fokstieren.
Door deze combinatie stijgt de betrouwbaarheid van de fokwaarden van de jonge stieren aanzienlijk. De betrouwbaarheid van de fokwaarde voor melkproductie stijgt met ca 12%. De gezondheidseigenschappen krijgen ook ca 6% meer zekerheid. Ook bij exterieur kan de score voor met name het uier beter voorspeld worden.
Relatief grootste databank van alle rassen
Belangrijk bij het grootschalige veldonderzoek is dat deze gegevens verzameling een continu proces is. Aan de genetische aanleg van ruim 250.000 vrouwelijke Fleckvieh dieren worden ook dagelijks nieuwe productiegegevens toegevoegd. Bovendien worden elk jaar ca 40.000 nieuwe dieren onderzocht op hun genetische aanleg. Daardoor levert dit relatief de grootste databank op van alle melkveerassen. Tien jaar na de introductie van de genomische fokwaardeschatting zet Fleckvieh dus haar achterstand om in een flinke voorsprong.
Effect van de nieuwe methode
De nieuwe methode van fokwaardeschatting wordt in de april indexdraai doorgevoerd. De effecten zijn:
- Voor fokstieren is de invloed gering. Dochtergeteste stieren geven nog steeds de hoogste zekerheid.
- Het aanbod van en de vraag naar hoornloze proefstieren neemt sterk toe. In juli 2020 bestond maar liefst 70% van de Fleckvieh proefstier inseminaties uit hoornloze stieren.
- De fokwaarden van proefstieren zijn betrouwbaarder geschat, maar ze zijn nog steeds geen absolute waarheid. Risicospreiding blijft belangrijk.
Type Fleckvieh geeft zekerheid bij exterieur
De vooruitgang in genetische vooruitgang maakt lichaamsbouw steeds belangrijker. Een koe moet in balans zijn. Daarom presenteert Bayern Genetik een methode om een functioneler exterieur te fokken. De methode is gebaseerd op de verhouding in hoogte/lengte/breedte en gewicht.
Allround, scherp of robuust type stier
Bovendien worden aan ondiepe uiers en het kruis veel waarde toegekend. De Allround koe speelt hierbij ook een centrale rol. Dit type koe blijkt de meeste melk te produceren en heeft ook de hoogste levensproductie. Elke stier krijgt een classificatie voor Scherp type of Allround type of Robuust type. Een scherpe koe moet met een robuuste stier gecombineerd worden om een allround type koe te fokken.
Bron: Bayern Genetik