Melkveehouders zetten meer koeien droog met een teatsealer en minder met droogzetantibiotica. Het percentage bedrijven dat bij meer dan zestig procent van de koeien een teatsealer gebruikt steeg van 53% in 2014 naar 62% in 2019. Het percentage bedrijven dat bij meer dan zestig procent van de koeien droogzetantibiotica gebruikt daalde in die periode van 55% naar 18%.
Om de manier van droogzetten te inventariseren ondervroeg Zoetis 560 melkveehouders met meer dan tachtig koeien in De Rundveescanner 2019. Niet alleen het aantal melkveehouders dat teatsealers gebruikt steeg (69% nu v.s. 59% in 20141), maar ook het aantal koeien per bedrijf dat wordt drooggezet met een teatsealer.
Uier beschermen met teatsealer
Sinds de start van het selectief droogzetten timmeren melkveehouders hard aan de weg om droogzetantibiotica uitsluitend curatief in te zetten. Om de uier tijdens de droogstand te beschermen tegen nieuwe infecties zetten melkveehouders bij het grootste gedeelte van hun melkveestapel een teatsealer in.
Minder nieuwe infecties
Melkveehouders kiezen als teatsealer veelal OrbeSeal. Als drie belangrijkste redenen voor het gebruik geven melkveehouders aan: ‘Minder antibioticagebruik’, ‘het slotgat goed afsluiten’ en ‘nieuwe infecties voorkomen’. Een teatsealer werkt als aanvulling op de vorming van de natuurlijke keratineprop als deze niet of onvoldoende aanwezig is. Het sluit de speen tijdens de droogstand af en beschermt de uier zo tegen nieuwe infecties.
Resultaat
Het percentage melkveebedrijven dat bij meer dan zestig procent van de koeien een teatsealer gebruikt steeg van 53% in 2014 naar 62% in 2019
1 Nationale Droogstandsenquête 2014
Bron: AgriCommunicatie