De droogstand staat aan de basis van een goede vruchtbaarheid en lange levensduur. Voor droge koeien spelen onder meer de body condition, de huisvesting en het (voer)management een belangrijke rol. Daarnaast de juiste samenstelling van het droogstandsrantsoen, maar vooral ook wat droge koeien uit dit rantsoen kunnen opnemen. De Droogstandscheck van GD geeft meer inzicht.
Rantsoensamenstelling
Goede droogstands- en melkveerantsoenen houden de koeien gezond én productief. Maar het afgelopen jaar was een uitdagende periode als het gaat om ruwvoerwinning. De kwaliteit en hoeveelheid van het gewonnen ruwvoer variëren sterk per regio. Op veel melkveebedrijven wordt het dit jaar dan ook een uitdaging om de rantsoenen optimaal samen te stellen.
Maar de samenstelling van het rantsoen alleen vertelt niet het hele verhaal. Vooral de daadwerkelijke opname en benutting van de verschillende rantsoencomponenten zijn van cruciaal belang. Ook als het rantsoen op papier klopt, is het bij de droge koeien zinvol om na te gaan of er sprake is van afwijkingen in de energie-, eiwit- en magnesiumvoorziening. Dit kan gemakkelijk én voordelig met de Droogstandscheck.
Tijdelijk actietarief Droogstandscheck
De Droogstandscheck geeft u inzicht in de gezondheidsrisico’s die de droge koeien na afkalven lopen. Met die informatie kunt u samen met uw dierenarts indien nodig tijdig bijsturen en zo diergezondheidsproblemen rond afkalven en de vroege lactatie voorkomen. Tot 31 december 2020 is het tarief van de Droogstandscheck verlaagd naar 19,50 euro (exclusief btw en basiskosten). Zo werken we samen aan optimalisatie van het droogstandsrantsoen en vitale koeien.
Bron: GD