Natuurinclusief boeren kan op verschillende manieren. Tijdens een praktijkmiddag mocht Melkveebedrijf een kijkje nemen op het gemengde bedrijf van Conny van den Top uit Lunteren. Zij boert natuurinclusief door extra aandacht aan de bodem te geven.
Het gemengde bedrijf van Conny van den Top
Van den Top runt samen met haar man een gemengd bedrijf met zo’n zestig melkkoeien en 5.000 biologische hennen in de Gelderse Vallei. In totaal hebben ze veertig hectare in gebruik, waarvan 17 hectare in eigendom. Zes hectare is mais en 34 hectare is gras, waarvan 4,5 hectare gras-kruiden en 2,5 hectare grasklaver.
Hoe Conny van den Top natuurinclusief boert
Tijdens de praktijkmiddag – die woensdag 4 oktober werd georganiseerd door Platform Natuurinclusieve landbouw Gelderland – op het bedrijf van Conny van den Top werd een aantal presentaties gegeven over natuurinclusieve landbouw en kregen we een rondleiding over het bedrijf van Van den Top.
Aan het begin van de middag vertelde Merlissa Diele van de Natuurverdubbelaars over het verdienmodel. De Natuurverdubbelaars zet zich in voor een duurzame planeet en helpt ondernemers bij het bepalen van hun waardestrategie om hierop te anticiperen.
“Er is niet één verdienmodel, bepaal zelf waar je op in wilt zetten”, zegt Diele. De manier van natuurinclusieve landbouw die bij je past is afhankelijk van welke kansen je ziet op de markt, hoeveel grond er beschikbaar is en wat je als boer wilt doen. Ga dus op zoek naar een verdienmodel dat bij je past én naar een manier die kostenbesparend is voor jouw bedrijf.
Vervolgens werd de bedrijfseconomische analyse van Van den Top gepresenteerd. Deze analyse is door Diele uitgevoerd over de jaren 2020-2022. Door middel van deze analyse is er gekeken op welke vlakken Van den Top aan natuurinclusieve landbouw kon gaan doen.
Van den Top vertelt dat ze minder kunstmest en minder krachtvoer op het bedrijf zijn gaan gebruiken en dat ze meer zijn gaan beweiden. Ondanks de stijgende kosten van veel producten zijn de kosten op het bedrijf van Van den Top redelijk gelijk gebleven.
Bodemgezondheid
Daarnaast ligt de focus op het verbeteren van de bodemgezondheid, dit doet Van den Top samen met Peter Vanhoof, oprichter van Organic Forest. Vanhoof helpt ondernemers bij het uitvoeren van metingen op hun landbouwbedrijf om zo de kringloop op een bedrijf te verbeteren.
Vanhoof voerde op het bedrijf van Van den Top proeven uit op een stuk grond. In 2020 heeft Van den Top daar 4,5 hectare grasland doorgezaaid met drie soorten klaver, cichorei en smalle weegbree. Tijdens de proeven werd er twee hectare bemest met steenmeel, één hectare met gips en op het overige stuk grond zijn geen extra’s toegevoegd. Door het uitvoeren van deze proeven kon Vanhoof tips en advies geven over het verbeteren van de bodemgezondheid op het bedrijf van Van den Top.
Vanhoof liet enkele resultaten zien tijdens de praktijkmiddag door middel van een paar uitsneden van het bodemprofiel. Hier was zichtbaar dat de bodem waar steenmeel aan toegevoegd was het meest kwetsbaar was en dat de beworteling daar het minst diep was. Bij de uitsneden waar gips aan toegevoegd was kon je zien dat de bodem al minder kwetsbaar was en dat de beworteling al een stuk dieper ging. Op het stuk grond waar de drie soorten klaver, cichorei en smalle weegbree gezaaid waren, maar waar geen extra’s aan toegevoegd waren, was duidelijk zichtbaar dat de bodem stevig was en de wortels diep de grond in gegroeid waren.
NOVAG doorzaaimachine
Op het bedrijf van Conny van den Top maken ze gebruik van de NOVAG doorzaaimachine van Dennis Minnen, die zelf ook een gemend bedrijf heeft in Ede. Hij gaf tijdens de praktijkmiddag een demonstratie met zijn NOVAG doorzaaimachine. Met de NOVAG doorzaaimachine kunnen er verschillende kruiden tegelijkertijd ingezaaid worden op het grasland waar de koeien weiden. Je kunt zelf kiezen welke kruiden je wilt inzaaien, zolang je ze maar goed verdeelt over de tanks van de machine. De tandwielen zorgen voor een zaaisleuf van ongeveer 1 centimeter diep. In die zaaisleuf komen de verschillende kruiden terecht die vervolgens per rij worden aangedrukt.
Tekst en beeld: Danique Sollie-Elverding