Voor het eerst heeft Arla een maandelijkse premie uitbetaald bovenop de melkprijs aan haar boereneigenaren, als beloning voor klimaatactiviteiten en andere duurzaamheidsinspanningen op hun boerderijen.
Dit wordt gedaan via een op data en wetenschap gebaseerd puntensysteem. De boeren hebben meer activiteiten geïmplementeerd dan aanvankelijk verwacht, en op basis van de huidige inzet zal Arla tegen het einde van 2030, 2,2 miljard euro uitbetalen voor duurzame activiteiten van de boeren. Echter, de coöperatie heeft een groter bedrag gereserveerd omdat zij verwacht dat de boeren hogere doelen zullen nastreven. Arla-boeren die de meeste inspanningen leveren op het gebied van klimaat krijgen een hogere prijs voor hun melk.
Duurzaamheidsstimuleringsmodel
Vorig jaar introduceerde Arla haar innovatieve Duurzaamheidsstimuleringsmodel, dat boeren beloont voor initiatieven die het klimaat en milieu bevorderen. Deze week is Arla begonnen met het uitbetalen van deze nieuwe maandelijkse bonus.
Met andere woorden, de boeren die zich het meest inzetten voor klimaat en milieu zullen een hogere prijs ontvangen voor hun melk. Dit garandeert dat een deel van de prijs die consumenten betalen voor Arla-producten bijdraagt aan en motiveert voor een snellere overgang naar een duurzamere melkveehouderij.
Arla heeft jaarlijks tot 500 miljoen euro gereserveerd om boeren te belonen en te motiveren, waarvan nu 300 miljoen is geactiveerd. De hoogte van de stimulans hangt af van de inspanningen van individuele boeren, gemeten in punten. Op basis van de huidige puntentelling zal Arla tot eind 2030 minimaal 2,2 miljard euro betalen voor verduurzamingsactiviteiten op de boerderij. Verwacht wordt dat dit bedrag zal stijgen naarmate boeren, aangemoedigd door de stimulans, verdere verbeteringen op het gebied van klimaat doorvoeren.
Het unieke puntensysteem van Arla stelt ons in staat om onze eigenaren te belonen en zo bij te dragen aan hun aanzienlijke investeringen in duurzaamheid.
Een bijzonder moment voor CEO Peder Tuborgh van Arla
“Ik heb hier naar uitgekeken. De Duurzaamheidsstimulans is een grote stap om economie en verbeteringen op het gebied van klimaat en natuur op de boerderij te verbinden. Het unieke puntensysteem van Arla stelt ons in staat om onze eigenaren te belonen en zo bij te dragen aan hun aanzienlijke investeringen in duurzaamheid. Tegelijkertijd verhogen we de motivatie van de boeren om de nodige initiatieven te nemen om onze coöperatie te helpen haar ambitieuze klimaatdoelen voor 2030 te bereiken,” aldus Peder Tuborgh.
De boeren overtreffen de verwachtingen
Alleen al in 2022 hebben Arla-boeren in zeven landen hun CO2-uitstoot per kilo melk met meer dan twee procent verminderd, blijkt uit gegevens van Arla’s Klimaatcontrole op de boerderijen. Dit werd onder andere bereikt door efficiënter voederbeheer, minder gebruik van kunstmest, verbeterde mestopslag, verminderd energieverbruik en overschakeling naar duurzamere energiebronnen.
Bij de introductie van het Duurzaamheidsstimuleringsmodel verwachtte Arla dat boeren gemiddeld 39 van de mogelijke 80 punten zouden behalen. Uit de eerste evaluatie blijkt echter dat de gemiddelde boer tegen eind juni 2023 48 punten heeft behaald op basis van geregistreerde initiatieven.
De 48 punten betekenen dat Arla in zeven landen gemiddeld 1,44 eurocent per kilo melk extra zal uitkeren aan haar melkveehouders via de Duurzaamheidsstimulans. Hier komt nog eens 1 eurocent per kilo melk bij voor het aanleveren van Klimaatcontrole-gegevens, die nodig zijn om gebruik te maken van de Duurzaamheidsimpuls. Voor een gemiddelde Arla-boerderij met een jaarlijkse melkproductie van 1,6 miljoen kilo komt het totale bedrag neer op bijna 40.000 euro per jaar.
Melk produceren kleine ecologische voetafdruk
“Onze eigenaren werken vastberaden om de uitstoot op hun boerderij te verminderen. Er is een grote betrokkenheid in onze coöperatie om aan consumenten, onze sector en de samenleving als geheel te laten zien dat wij als Arla-boeren melk kunnen produceren met een steeds kleinere ecologische voetafdruk. Het vergt inzet van individuele boeren; velen zijn echter goed op weg en samen kunnen we elkaar motiveren, bijvoorbeeld door een financiële prikkel via ons nieuwe puntenmodel. Ik kijk ernaar uit om te zien hoe het zich verder ontwikkelt, want met deze grote inspanningen kunnen we snel grote stappen zetten,” zegt Jan Toft Nørgaard, voorzitter van de raad van bestuur van Arla Foods.
De maandelijkse bonus wordt elk kwartaal bijgewerkt en het totale jaarlijkse bedrag hangt af van de voortzetting van duurzaamheidsinitiatieven op elke boerderij, evenals het totale melkvolume in Arla.
80 punten beschikbaar
Datagedreven en wetenschappelijk onderbouwde aanpak leidt tot concrete verandering. Het Duurzaamheidsstimuleringsmodel is in nauwe samenwerking met de boerenraad van Arla en de 8.500 boereneigenaren van Arla opgesteld. Het systeem van 19 puntengevende hefbomen is gebaseerd op maatregelen met de grootste potentiële impact, zoals voeder- en eiwitrendement, mestverwerking, duurzame soja, hernieuwbare energie en landgebruik. Het puntensysteem wordt ingezet om het werk van de Arla-boeren op het gebied van duurzaamheid te belonen, en aanvankelijk zijn er 80 punten beschikbaar.
Het beloningsmodel is gebaseerd op gegevens uit klimaatcontroles sinds 2019 en weerspiegelt het wetenschappelijk onderbouwde plan van Arla om haar reductiedoelstellingen te bereiken, in overeenstemming met de criteria van het Science Based Targets Initiative voor ambitieuze doelen binnen de waardeketen.
Volgens Peder Tuborgh is dit van cruciaal belang: “Het is een fundamenteel principe van ons stimuleringsmodel dat het gebaseerd is op data en wetenschap. We willen activiteiten bevorderen die daadwerkelijk impact hebben op het klimaat en milieu. Zowel onze eigenaren als de bredere wereld eisen dit.”
Arla heeft als ambitie om de CO2-uitstoot tegen 2030 met 30 procent te verminderen en in sommige landen zelfs sneller. Het streven is om tegen 2050 volledig klimaatneutraal te zijn.
Feiten: Duurzaamheidsstimuleringsmodel van Arla
- Arla heeft jaarlijks tot 500 miljoen euro gereserveerd om klimaatacties op Arla-boerderijen te belonen via de Klimaatcontrole-stimulans en het nieuwe puntengebaseerde Duurzaamheidsstimuleringsmodel. Bij de eerste uitbetaling in augustus is ongeveer 300 miljoen euro geactiveerd, wat betekent dat Arla gedurende 7,5 jaar tot eind 2030 minstens 2,2 miljard euro zal uitkeren voor duurzaamheidsactiviteiten op de boerderij – een bedrag dat naar verwachting zal toenemen naarmate Arla-boeren verdere verbeteringen doorvoeren.
- Arla-boeren verdienen punten op basis van hun klimaat- en milieu-initiatieven. Voor elke verdiende punt krijgen de boeren 0,03 eurocent per kilo melk bovenop de ene eurocent die ze al ontvangen voor het indienen van Klimaatcontrole-gegevens. De melkprijs zal dus afhangen van de klimaat- en milieu-initiatieven die ze op hun bedrijven ondernemen.
- Vanaf 2023 kunnen boeren tot 80 punten verdienen, en er zullen naar verwachting de komende jaren meer punten bijkomen naarmate nieuwe op wetenschap gebaseerde kennis en technologieën beschikbaar komen.
- De bonus wordt maandelijks uitbetaald en zal elk kwartaal worden bijgewerkt. De eerste uitbetaling vindt plaats op 14 augustus 2023 op basis van de geregistreerde en gedocumenteerde activiteiten van de landbouwers tot 30 juni 2023. In de toekomst kunnen zij voortdurend nieuwe activiteiten registreren die mogelijk in aanmerking komen voor meer punten in het volgende kwartaal. Elk jaar, na de jaarlijkse Klimaatcontrole, zullen ook de nieuwe gegevens hieraan worden toegevoegd voor een geactualiseerde puntenberekening.
- Op basis van de geregistreerde gegevens bedraagt de gemiddelde eerste uitbetaling 48 punten, wat neerkomt op 1,44 eurocent + 1 eurocent voor het indienen van Klimaatcontrole-gegevens, een vereiste voor de stimuleringsbonus. Voor een gemiddelde Arla-boerderij met een jaarlijkse productie van ongeveer 1,6 miljoen kilo melk komt dit neer op bijna 40.000 euro.
- Tussen 2021 en 2022 is de totale CO2-uitstoot van Arla’s boerderijen per kilo melk met 2,4 procent verminderd. Dit was het resultaat van verbeteringen zoals verminderd gebruik van kunstmest, efficiënter voederbeheer, betere mestopslag, minder brandstof- en energieverbruik, en overschakeling naar duurzamere energiebronnen.
- Het model is een onderdeel van Arla’s doelstelling om tegen het einde van 2030 de CO2-uitstoot met 30 procent te verminderen. U kunt hier meer lezen over de klimaatdoelstellingen van Arla.
Bron: Arla