Het afvoeren van mastitiskoeien helemaal moe, startte Thomas Linssen in juni 2017 met vaccineren tegen mastitis. Zonder enig taboe terugblikkend op de beslissing van toen, klonk het vorige maand als volgt: “Afgelopen jaar telden we nog slechts twee gevallen van ernstige coli-mastitis. Dat terwijl we er bij warme en vochtige dagen tijdens korte perioden voordien soms twee per dag hadden.”
Met een kostprijs van zo’n 28 euro per koe per jaar zadelt vaccineren tegen mastitis de boer onmiskenbaar met een dikke factuur op. Linssen laat er echter geen twijfel over bestaan: “De economische balans bleek voor ons bedrijf positief.”
Geen resultaat? Geen factuur!
Zelden een boer ontmoet die zo vrank en vrij praat over hoe erg zijn bedrijf wel worstelde met dierziekteproblemen en meer bepaald met uierontsteking. Diverse consultants passeerden de revue. “Van mycoplasma konden we snel vanaf geholpen worden”, vertelt Thomas. “We bleven echter met Klebsiella kampen terwijl ook Staphylococcus aureus de kop opstak. We bleven maar koeien afvoeren. Tot mijn frustratie vaak verse dieren ofwel koeien einde lactatie. Telkens betekende dat grote economische schade, want we verloren een pak melk.”
Vaccinatie tegen mastitis
Toen Thomas vaccinatie tegen mastitis begon te overwegen toonde een aantal uiergezondheidsspecialisten zich bijzonder kritisch. Thomas’ dierenarts geloofde er wel onmiddellijk in, maar vindt het een dure zaak. Toch zou de melkveehouder doorzetten. Nadat een getuigenis vanop een Nederlands proefbedrijf zijn vertrouwen gesterkt had – volgens deze bron kreeg je nog wel mastitisgevallen, maar waren die in 90 procent van de gevallen behandelbaar – liet hij zijn bedrijf ter zake doorlichten door specialisten van farmaceut Hipra. Die raamden de kostprijs van de uiergezondheidsproblematiek en besloten dat elke euro aan het vaccin besteed, twee euro kon opbrengen. Mocht het tegendeel blijken, dan zou er geen factuur volgen. Punt waarop Thomas Linssen helemaal overstag ging. In juni 2017 werd de mastitisvaccinatie opgestart.
Doorbijten
Sinds die tijd worden alle koeien op het bedrijf om de drie maanden gevaccineerd tegen mastitis. “Je begint in principe voor het kalven”, getuigt Thomas over zijn aanpak. “Zeker als je bedrijf kampt met vaarzenmastitis vaarzenmastitis. De eerste keer moet je tweemaal vaccineren op een maand. Dat betekent doorbijten bij die tweede beurt, want op dat moment zie je nog geen enkele verandering ten goede. Dit terwijl je wel kosten maakt, nog steeds met de medicatiekost zit (veel antibiotica, red.) plus het verlies van de koeien én de melk.
Mastitis onder controle
Een paar weken na die tweede vaccinatie merk je gelukkig wel resultaat.” Daarna is het kwestie van om de drie maanden te vaccineren. “Wegens het drukke voorjaar is dat hier bij ons tussen drie à vier maanden geworden”, geeft Thomas een slordigheidje toe. “Maar de situatie is nu helemaal gekeerd. We hadden nog slechts twee koeien met een coli-mastitis, waarvan er eentje gesneuveld is. Ik durf dan ook te stellen dat we de mastitis nu onder controle hebben.”