Zomerse temperaturen, voor ons aangenaam, voor de koe bepaald niet. De voeropname daalt terwijl de koe extra energie nodig heeft om zich te koelen. De omstandigheden voor bacteriegroei zijn ideaal, dus de infectiedruk verhoogt terwijl de weerstand vermindert. Voorkomen van hittestress is onmogelijk, maar met de juiste maatregelen kunt u deze stressperiode wel verlichten.
De optimale omgevingstemperatuur, ligt voor melkvee tussen de -5°C en 18°C. Deze waarden zijn in de loop der jaren naar beneden bijgesteld. Door de hoge melkproductie en de hogere voeropname is ook de warmteproductie van de koe toegenomen. Het veranderende klimaat met steeds meer warme uitschieters zorgt ervoor dat koeien vaker en langer last hebben van hittestress. Naast temperatuur is luchtvochtigheid een belangrijke factor die de mate van hittestress bepaalt. De Temperature Humidity Index (THI) is een goede graadmeter voor het bepalen van het hittestressniveau. De tabel geeft aan dat al vanaf 20°C hittestress kan optreden. Vooral hoogproductieve koeien aan het begin van de lactatie zijn extra gevoelig. Maar ook droogstaande koeien en jongvee kampen met hittestress.
Ligboxhygiëne
Mest, urine en melkresten in de ligboxen vormen voor E.coli, Klebsiella en Streptococcus uberis een ideale voedingsbodem. Het boxstrooimiddel BoxClean® zorgt ervoor dat bacteriën en schimmels gedood worden. Door de neutrale pH-waarde heeft BoxClean geen negatief effect op de speenhuid. BoxClean is als biocide geregistreerd.
Melkhygiëne
Al lijkt een speen nog zo schoon, deze bevat altijd bacteriën. Bacteriën die mastitis veroorzaken wilt u niet overbrengen op een andere koe. Melkershandschoenen en Teater Clean® vochtige voorbehandelingsdoekjes brengen het risico op kruisbesmetting aanzienlijk terug. Hierdoor worden maar liefst 98% minder bacteriën overgedragen t.o.v. een droge voorbehandeling zonder melkershandschoenen. (bron: Hand Hygiëne in the milking parlor GD Deventer).
Bied de beste bescherming
De spenendips UDDERgold® Platinum en 4XLA® hebben een unieke samenstelling die ervoor zorgt dat 99,99999% van de bacteriën, gisten en schimmels op de speen binnen 10 tot 20 seconden gedood worden. UDDERgold Platinum vormt tevens een barrière op de speenhuid zodat tussen de melkbeurten ziekteverwekkers niet binnen kunnen dringen.
Voeropname stimuleren
De grootste uitdaging tijdens een hittestressperiode is voeropname op peil houden. Smakelijk en kwalitatief goed ruwvoer is hiervoor een eerste vereiste. Neem tijdens het inkuilen al maatregelen om broei te voorkomen. Zet een inkuiltoevoegmiddel in en zorg voor een hogere voersnelheid door het aanleggen van zomerkuilen. Behandel broeigevoelige kuilen met AFC Firewall, wat ook als broeiremmer in een TMR kan worden ingezet. Meerdere malen per dag voeren houdt het voer fris en stimuleert koeien om extra te gaan vreten.
Rantsoenmaatregelen
Om koeien goed voor te bereiden moet vóór de hittestressperiode het rantsoen al aangepast worden. Deze aanpassingen hebben als doel het ondersteunen van de penswerking en verminderen van de warmteproductie in de pens. Door meer te voeren op de darmen met o.a. pensbestendige energie en DVE wordt de warmteproductie in de pens verminderd. Daarnaast moet de energiedichtheid verhoogd worden om aan de energiebehoefte te kunnen voldoen.
Levende gisten
Tijdens hittestress gaan koeien meer selecteren en neemt het risico op pensverzuring toe. De levende gisten in FarmPEQ® Complete en FarmPEQ YeaSt dragen bij aan een optimale pens pH en een efficiëntere benutting en vertering van het rantsoen. Uit onderzoek blijkt dat dieren die gevoerd werden met de levende gisten in FarmPEQ YeaSt beter in staat waren hun temperatuur onder controle te houden. Daarnaast vraten deze koeien beter wat resulteerde in een hogere DS-opname en melkproductie met hogere gehaltes t.o.v. koeien die geen gisten gevoerd kregen. De levende gisten in FarmPEQ Complete zijn dezelfde als de levende gisten in FarmPEQ YeaSt.
Effectiever dan alleen natriumbicarbonaat
Omdat koeien minder herkauwen en speeksel produceren stijgt het risico op pensverzuring. Vier verschillende buffers in FarmPEQ Buffer gaan verzuring in de pens en het darmstelsel tegen en is daarmee effectiever dan alleen natriumbicarbonaat. Het gebruik van FarmPEQ Buffer heeft geen negatief effect op de mineralenhuishouding. Daarnaast bevat FarmPEQ Buffer extra vitaminen en spoorelementen voor ondersteuning van de weerstand en de stofwisseling.
Meer weten over de maatregelen die u kunt treffen om uw koeien tijdens een hittestressperiode optimaal te ondersteunen? Vraag het uw rundveespecialist.