Voor veehouders die problemen hebben met Streptococcus uberis, is er een nieuwe strategie om de mastitisverwekker te bestrijden. HIPRA heeft als eerste farmaceut wereldwijd een vaccin op de markt gebracht tegen S. uberis, met de naam UBAC®.
‘Uberis is wereldwijd een groeiend probleem’, aldus dierenarts Jessica Hartjes, technical and marketing manager bij Hipra. ‘Het veroorzaakt niet alleen een hoog antibioticumgebruik, maar de behandeling verloopt ook lang niet altijd succesvol. Uberis is misschien wel de meest frustrerende bacterie op het gebied van uiergezondheid.’
Veldproef met 780 koeien
In een veldproef op zes bedrijven in Spanje, die varieerden in grootte van 200 tot 600 koeien, selecteerde Hipra 780 klinisch gezonde en S. uberis negatieve koeien. De helft van de koeien werd gevaccineerd met UBAC®, de andere helft niet. Bij de niet-gevaccineerde koeien kreeg 13,5 procent van de dieren te maken met een S. uberis-infectie tegenover 6,1 procent van de gevaccineerde koeien, een afname van 55% over de gehele lactatie. Ook het aantal dagen dat de koeien onder behandeling stonden van antibiotica lag in de gevaccineerde groep fors lager dan in de niet-gevaccineerde groep: 74 ten opzichte van 167 dagen over de eerste helft van de lactatie. ‘We hebben aangetoond dat de incidentie van S. uberis halveert door te vaccineren. Ook het aantal antibioticabehandelingen tegen mastitis neemt af met 56%’, vat Hartjes samen.
Celgetal aanzienlijk lager
Bij subkklinische mastitis veroorzaakt door S. uberis vond Hipra geen significant verschil in het aantal dieren geïnfecteerd in de eerste helft van de lactatie. ‘Maar we zagen wel dat het celgetal op kwartierniveau van de gevaccineerde koeien met subklinische mastitis aanzienlijk (70%) lager was dan bij de niet-gevaccineerde koeien. Ook de melkproductie bij deze dieren lag met 3,1L per koe per dag duidelijk hoger bij de gevaccineerde dieren’, geeft Hartjes aan.
Hipra introduceerde een paar jaar geleden ook Startvac®, een vaccin dat werkzaam is tegen een aantal andere mastitisverwekkers: Staphylococcus aureus, coagulase negatieve stafylokken (CNS), E. coli en meerdere coliformen (waaronder Klebsiella’s en enterobacters)