“Uiergezondheid is een vreselijk ingewikkeld verhaal”, begint Jantijn Swinkels, specialist runder-gezondheid bij de Gezondheidsdienst voor Dieren. Of een koe een uierontsteking krijgt, hangt af van veel factoren. De weerstand van de koe speelt een heel belangrijke rol bij de bevattelijkheid voor uierinfecties, maar ook de besmettingsdruk vanuit de omgeving (onder andere het ligbed) is een factor van belang. “Een vuil ligbed is dus zeker een risico”, stelt Swinkels. “In de praktijk zorgen de kiemen E. coli, klebsiella en Streptococcus uberis voor de meeste problemen op melkveebedrijven. Kiemen uit het ligbed kunnen via het slotgat in de spenen de uier binnendringen, alsook via de bek”. (bron; Veehouder en Veearts, april 2014)
Biocide toelating voor Actisan (14576 N) Het college voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (CTGB), heeft een biocide registratie afgegeven voor Actisan, het box-instrooimiddel van Timac Agro Nederland. Om deze registratie te verkrijgen moet er volgens een vastgesteld protocol aangetoond worden dat het betreffende product bacteriën en gisten doodt, zonder dat het daarbij resistentie veroorzaakt. Hierbij mag het niet schadelijk zijn voor mens en milieu. Actisan voldoet aan al deze eisen waardoor het zich onderscheid op het gebied van ligbedhygiëne binnen de melkveehouderij. Het vochtbindend vermogen van Actisan, is met minimaal 250%, opmerklijk hoog te noemen. Dit is het resultaat van speciaal geselecteerde grondstoffen verwerkt in een uniek productieproces. Buiten deze officiële toelating om zijn er in samenwerking met verschillende dierenartsenpraktijken een aantal praktijktesten uitgevoerd. Het aantal bacteriën (E-coli, Klebsiella) in met Actisan behandelde boxen lag beduidend lager dan in onbehandelde boxen.
Volgens rundveedierenarts Han ten Brinke van Dierenartsenpraktijk Haaksbergen, worden in de zomer en het najaar uierinfecties vaak veroorzaakt door omgevingsgebonden kiemen. “Vrijwel ieder jaar hebben we binnen onze praktijk wel een aantal uitbraken van Klebsiella en E. coli-mastitis.” Ten Brinke adviseert de veehouder bij problemen een speciaal hygiëneproduct te gebruiken in de boxen. DAP Haaksbergen verkoopt zelf het product Actisan, dat naast een groot vochtbindend vermogen ook een biocide (bacteriedodend middel) bevat. “Wij hebben in onze praktijk uitgetest of zo’n bio¬cide werkt. Op een melkveebedrijf met diepstrooiselboxen hebben we de ene helft van de boxen behandeld en de andere helft niet. Vervolgens hebben wij na twee en zes weken monsters uit de boxen genomen en die laten onderzoeken op klebsiella-kiemtelling door de Gezondheidsdienst voor Dieren. “In de behandelde boxen bleek de klebsiella-kiemtelling 50 procent lager te zijn dan in de onbehandelde boxen. Vanzelfsprekend zullen deze resultaten positiever uitvallen op bedrijven met matten of matrassen als boxbedekking.”
Ook voor gebruik tijdens de droogstand bewijst Actisan zijn kwaliteit, wat zeker van belang is nu het structureel droogzetten met antibiotica onder druk staat.
Meer informatie:
www.timacagro.nl
aschieven@roullier.com
Tel. 06 11 39 52 07