Palmolie is een veelgebruikte grondstof in de gehele zuivelketen, van ijs tot veevoer. Het staat bekend om zijn unieke smeltpunt en oplosbaarheid en heeft weinig geur. Volac Wilmar Feed Ingredients (VWFI) kiest met palmolie voor een duurzame oliehoudende grondstof voor pensbestendige vetzuren. Deze vetzuren maken een betere voerefficiëntie, een hoger voerrendement en een betere conditie en vruchtbaarheid bij koeien mogelijk.
Palmolie in de veehouderij
Palmolie dient als energierijke grondstof voor vele soorten pensbestendige vetsupplementen die een aanvulling zijn op het rantsoen. “Het voeren van deze vetsupplementen kan de prestaties van melkkoeien verbeteren, denk aan melkproductie, vruchtbaarheid en conditie van de koe”, zegt Dr. Richard Kirkland, Global Technical Manager en nutritionist voor Volac Wilmar Feed Ingredients (VWFI).
Pensbestendige vetsupplementen bevatten ongeveer 2,5 keer zoveel energie als granen en vormen in tegenstelling tot andere plantaardige oliën en granen geen risico op pensverzuring. “Recent onderzoek toont zelfs aan dat de twee belangrijkste vetzuren in palmolie, palmitinezuur (C16:0) en oliezuur (C18:1), een positief effect hebben op de penswerking”, vertelt Kirkland.
8 keer zoveel energie per hectare
Het voeren van pensbestendige vetzuren is een goed voorbeeld van dat duurzaamheid aan meerdere kanten snijdt. Het zorgt namelijk voor een betere voerefficiëntie, een hoger voerrendement en een betere conditie en vruchtbaarheid bij koeien waardoor de levensduur omhoog gaat.
Voor de productie en het gebruik van palmolie geldt op het gebied van duurzaamheid hetzelfde. “De oliepalm heeft van alle oliegewassen de hoogste energieproductie per hectare. Palmolie die geteeld is op 1 hectare land bevat evenveel energie als soja- of raapzaadolie die geteeld is op 8 hectare land. Tel daar de hoge energiedichtheid van palmolie bij op en je hebt op zowel economisch als ecologisch vlak een duurzaam product”, legt Barton uit.
Duurzame palmindustrie
Het product palmolie is dus duurzaam, maar is de palmindustrie in zijn geheel dat ook? De afgelopen 20 jaar is er enorme vooruitgang geboekt om te investeren in een strenger productiebeleid. Ook op het gebied van milieueisen en mensenrechten. Zo werkt Chester Zoo met andere onafhankelijke organisaties samen aan natuurbehoud in Indonesië en Maleisië om populaties wilde diersoorten te beschermen en ontbossing te voorkomen.
Ook staat samenwerken met lokale gemeenschappen op de agenda met als doel de productiesystemen te verduurzamen en arbeidsomstandigheden te verbeteren. “Duurzame palmolieteelt kunnen we alleen bereiken door sector breed te werken en over het hele ecosysteem de juiste keuzes te maken”, vindt Barton.
Past palmolie in duurzame zuivelketen?
“Duurzame palmolieproductie kan zeker deel uitmaken van de voedselketen”, vindt Barton. Ze vervolgt, “De groei van de palmolie-industrie tot waar deze nu is, is al gerealiseerd. Deze proberen te stoppen, brengt alleen maar grotere problemen met zich mee. Daarnaast is de palmolieteelt de ruggengraat van de lokale economieën in Indonesië en Maleisië, waar ze 85% van alle palmolie wereldwijd verbouwen. In Indonesië alleen al biedt dit werk voor 4,5 miljoen mensen.”
“De palmolie-industrie heeft de afgelopen jaren zoveel onder druk gestaan waardoor er nu strenge duurzaamheidsnormen zijn. Als gevolg hiervan heeft palmolie de beste criteria van alle beschikbare duurzame grondstoffen. Goed werk maakt dat deze hoge standaarden ook in de toekomst gehandhaafd blijven”, besluit Barton.
Bron: Volac Wilmar