Met het begin van het najaar, beginnen vaak ook de luchtwegproblemen bij de kalveren. Luchtwegproblemen worden veelal gezien als hoestende kalveren, koorts, snotneuzen, pompende ademhaling en soms zelfs sterfte. Deze luchtwegklachten geven niet alleen problemen bij het jonge kalf, maar werken ook door op latere leeftijd, de chronische schade in de longen veroorzaken een verminderde levensproductie als melkkoe.
Luchtwegproblemen bij kalveren
Luchtwegklachten kunnen worden veroorzaakt door bacteriën en virussen. Zeker wanneer de infectiedruk hoog is, in combinatie met een lage weerstand, kan dit leiden tot ziekte. Om ziekte te voorkomen is het belangrijk om te weten welke bacterie of virus het probleem bij u op het bedrijf veroorzaakt. Door middel van een longspoeling (BAL) kan uw dierenarts een betere diagnose stellen, waarna er een gerichte aanpak ingezet kan worden om de kans op infectie met deze kiem te verminderen.
Als eerste is het van essentieel belang om te weten wélke kalveren geschikt zijn voor een onderzoek. In het algemeen geldt dat kalveren die acuut zijn ziek geworden en nog niet behandeld zijn, het beste beeld geven van welke kiemen een rol spelen op uw bedrijf.
Longspoeling (BAL)
Bij een longspoeling wordt er een kleine hoeveelheid vloeistof in de luchtwegen van het kalf gespoten en er direct weer uitgezogen. In de vloeistof zitten de kiemen die de luchtwegklachten veroorzaken. Een longspoeling wordt uitgevoerd door uw dierenarts en is een veilige methode, waarvan het kalf weinig hinder ondervindt. De longspoelsels worden in gespecialiseerde laboratoria onderzocht op de aanwezige kiemen.
Wat kan ik met de uitslag?
Wanneer de uitslag bekend is, is het van belang dat u deze met uw dierenarts bespreekt. De interpretatie is niet altijd even eenvoudig. Er moet rekening worden gehouden met de keuze van de bemonsterde dieren en de omstandigheden op uw bedrijf.
Luchtwegproblemen kunnen namelijk voor grote schade zorgen bij uw jongvee, daarom is het beter om deze klachten te voorkomen op uw bedrijf. Stel daarom samen met uw dierenarts een plan op. Breng hierbij alle risicofactoren in beeld en kies aan de hand van de diagnostiekuitslagen, het juiste vaccin voor uw kalveren. Kijk daarnaast ook naar het biestmanagement, de voeding en de huisvesting en pas deze, indien nodig, aan.
Wilt u meer weten over wat u op uw bedrijf kunt doen om uw kalveren beter te beschermen? Dan kunt u vrijblijvend contact opnemen met een van onze dierenartsen: Jessica Hartjes, 06-3800 8533 (Nederland), Ruth Meenks (Noord Nederland) 06-1370 2817, Sabine Hoogeveen (West Nederland en Zuid Nederland) 06-8279 0165 of Anne-Lynn Geertshuis (Oost Nederland), 06-2046 9304.
U kunt ook onderstaand contactformulier invullen, dan nemen wij contact met u op.