Sinds april 2018 zijn alle melkveebedrijven verplicht om deel te nemen aan de landelijke aanpak IBR. Het aantal IBR-vrije en IBR-onverdachte bedrijven neemt hierdoor langzaam toe. We zagen in november 2021 dat 77% van de Nederlandse melkveebedrijven IBR-vrij of -onverdacht is.
IBR-vrije bedrijven
Vrije bedrijven hebben als het goed is geen IBR-dragers meer op hun bedrijf. Vaccineren is daarom niet verplicht. Voor deze bedrijven is vaccineren echter zeker nog zinvol als je het risico op schade bij insleep wilt minimaliseren. Door de landelijke aanpak IBR is de verwachting dat het risico op insleep vrij bedrijf afneemt, doordat steeds meer bedrijven IBR vrij worden. Uit een bericht van de GD in december 2021 is te lezen dat het aantal IBR vrije bedrijven waar toch een omslag was in de tankmelk IBR, in de jaren 2019 en 2020 inderdaad afnam. In het jaar 2019 werd er bij 17 IBR vrije bedrijven een omslag in de tankmelk IBR gezien, in heel 2020 waren dit er slechts 12. In het halve jaar voor oktober 2021, werden er echter al 19 tankmelkomslagen gezien.
Wat opvalt bij de GD is dat besmettingen vaak een regionaal karakter hebben. Het is van belang om bij een verandering van de IBR status van nabije bedrijven na te denken over extra preventieve maatregelen. Het minimaliseren van insleep door erfbetreders en het vaccineren van uw koppel zijn maatregelen om schade door insleep te verkleinen.
IBR-onverdachte bedrijven
Voor tankmelk onverdachte bedrijven geldt dat zij nog wel IBR dragers in hun melkkoppel kunnen hebben. De uitslag van een tankmelk IBR is namelijk pas verdacht als 10% of meer van de melkkoeien afweerstoffen heeft tegen IBR. Andersom kan op een onverdacht bedrijf dus minder dan 10% van de koeien wel degelijk IBR drager zijn. Omdat dieren hun leven lang drager blijven van IBR, en IBR bij stress weer actief kan worden, kunnen deze dragers andere dieren besmetten. Dit is dan ook de reden dat het ook op bedrijven die tankmelk onverdacht zijn, verstandig kan zijn om te vaccineren tegen IBR.
Ik vaccineer tegen IBR, kan ik hier al mee stoppen?
Wanneer er gevaccineerd wordt omdat de tankmelk verdacht is, weten we dat meer dan 10% van de dieren in een melkveekoppel drager is. Hoe groot het percentage is, en hoe ver het bedrijf dus nog verwijderd is van een vrije status, is niet direct duidelijk. Om een inschatting van het aantal IBR-positieve dieren op een melkveebedrijf te maken, heeft HIPRA de MARKERCHECK® ontwikkeld. Deze test kan al vanaf 4% positieve dieren in de tankmelk aantonen. De MARKERCHECK® geeft door herhaaldelijk testen informatie over de IBR-geschiedenis van het bedrijf.
MARKERCHECK® en RIDECHECK®
Naast de MARKERCHECK® heeft HIPRA recentelijk een bloedtest op de markt gebracht, namelijk de RIDECHECK®. De RIDECHECK® geeft het percentage dieren aan dat drager is in de verschillende leeftijdscategorieën en geeft daarmee als het ware een overzicht van de huidige IBR-status. Bij de RIDECHECK® worden steekproefsgewijs bloedmonsters genomen bij dieren van 6 tot 12 maanden leeftijd, dieren van 12 tot 24 maanden leeftijd en bij volwassen koeien. Doordat er verschillende leeftijdsgroepen bemonsterd worden, wordt er per groep de aanwezigheid van dragers bepaald. Dit geeft het percentage besmette dieren binnen de leeftijdsgroep weer. Op deze manier kan er bepaald worden binnen welke leeftijdsgroep er mogelijk een infectie plaatsvindt op het bedrijf, maar ook of vaccinatie voldoende werkt bij het terugdringen van de infectie. Kennis van de mate van infectie en de risicogroepen hierbij, draagt bij aan de preventie en zal uiteindelijk voor een versnelde vrijwaarding kunnen zorgen!
Zowel de MARKERCHECK® als de RIDECHECK® zijn diagnostische testen, behorende bij het vaccinatieprotocol van HIPRABOVIS IBR Marker Live®. Dit dubbele deletie vaccin biedt een grote mate van bescherming tegen infecties en is, samen met bovengenoemde testen, uitstekend inzetbaar bij het IBR-vrij worden van uw bedrijf!
Gratis testen
Bent u ook benieuwd naar de IBR-status op uw bedrijf en wilt u graag één van deze testen kosteloos inzetten? Neem dan contact op met een van onze dierenartsen: Jessica Hartjes, 06-3800 8533 (Nederland), Pauline Athmer (Zuid Nederland), 06-8100 2036, Ruth Meenks (Noord Nederland) 06-1370 2817, Sabine Hoogeveen (West Nederland) 06-8279 0165 of Anne-Lynn Geertshuis (Oost Nederland) 06-2046 9304. U kunt ook onderstaand contactformulier invullen, dan nemen wij contact met u op.