RTL Nieuws meldt in een nieuwsitem op 2 juli dat boeren die onderhand met de oogst van hun producten willen beginnen, een tegenvaller te verwerken krijgen. Zoals bekend kampt Nederland dit jaar met een explosief aantal eikenprocessierupsen ten opzichte van andere jaren. Daarmee heeft Nederland veel meer te maken met de gevreesde 'brandharen' van deze rupsen. En zo gooit de eikenprocessierups nu opnieuw roet in het eten.
Bastiaan Meerburg, directeur van Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) heeft volgens RTL Nieuws bij RTV Oost aangegeven dat de brandharen niet alleen een gevaar kunnen opleveren vanuit de bomen. Nu de boeren met de eerste oogsten willen beginnen, loopt men kans dat de gevreesde brandharen van de rupsen tussen de gewassen kunnen komen. "De haartjes kunnen problemen veroorzaken voor de volksgezondheid en de diergezondheid. Bij het oogstproces loopt de boer daarbij ook nog eens zelf een risico. Maar ook de burger kan via het voedsel met deze brandharen in contact komen", zo meldt RTL Nieuws.
Extreem jaar
Het KAD ziet volgens RTL Nieuws dat dit jaar een extreem jaar voor de eikenprocessierupsen is. Dat is de reden dat het KAD een kennisplatform heeft ingericht waarmee men met alle betrokken partijen wil gaan samenwerken om deze problematiek de volgende jaren te kunnen voorkomen.
Oogst van gewassen
Voor wat betreft de oogst van de gewassen adviseert het KAD om minimaal 20 meter uit de buurt van de met eikenprocessierups bezette bomen te blijven. Echter is dit slechts in inschatting. Meerburg: "Het is een willekeurige grens. Het is een advies en boeren mogen zelf bepalen of ze de gewassen willen gaan oogsten of niet binnen deze grens", zo meldt RTL Nieuws.
Symptomen bij mensen
Naast dat de brandharen van de eikenprocessierupsen bij huidcontact kunnen leiden tot pijnlijke rode huiduitslag in combinatie met hevige jeuk, zijn er meer mogelijke symptomen. Zo kunnen na contact binnen één tot vier uur de ogen rood, pijnlijk en tranend worden. Komen de brandharen echter dieper in de ogen dan kunnen er ontstekingsreacties optreden en in het ergste geval zelfs tot blindheid leiden.
Inademing
Tijdens de oogst van gewassen is het ricico op inademing van de brandharen een reël gevaar. Bij inademing zal er irritaties van de luchtwegen gaan optreden wat als gevolg heeft dat men overgaat tot niezen, keelpijn, slikstoornissen en mogelijke ademhalingsmoeilijkheden.
Inname
Maar de brandharen kunnen ook met voedsel ingenomen worden. Het advies geldt om de gewassen voor de bereiding van het eten grondig en veelvuldig uit te spoelen met water. Eenmaal de brandharen ingenomen kunnen deze ontstekingen aan de mondslijmvliezen en het maagdarmkanaal gaan veroorzaken. Dit heeft tot gevolg dat er veelvuldig speeksel geproduceerd zal gaan worden, dat men gaat overgeven en (hevige) buikpijn kan krijgen.
Preventie
Het is van groot belang om rekening te houden met het feit dat als u eenmaal met de brandharen van de eikenprocessierups in aanraking geweest bent, bij elk herhaaldelijk contact de reacties heftiger kunnen gaan optreden. Dit geldt voornamelijk voor mensen die vanwege hun beroep veelvuldig in de risicogebieden met de eikenprocessierupsen aanwezig zijn.
Beweiden van dieren
Daarnaast worden veehouders door het KAD geadviseerd om hun dieren niet onder de bomen met eikenprocessierupsen te laten lopen. Naast de mens blijven dieren namelijk ook niet gespaard bij aanraking met de brandhaartjes van deze rupsen. Ook dieren kunnen klachten van brandharen krijgen. Dit kan wanneer ze grazen in de buurt van eiken waarop de rupsen zich bevinden. Of wanneer er hooi wordt gewonnen in de buurt van aangedane bomen dat besmet bleek met brandharen en dieren na het eten van dit hooi klachten ontwikkelen.
Verschijnselen ontstaan vaak acuut tot hooguit binnen enkele uren. Als u enkele van bovenstaande verschijnselen bij uw dier ziet en u vermoedt dat het veroorzaakt zou kunnen worden door de processierups is het belangrijk de mond meteen zoveel mogelijk te spoelen om de brandharen te verwijderen. Draag hierbij handschoenen, zodat u zelf geen irritatie op uw huid krijgt. En neem contact op met uw dierenarts, zodat hij u kan adviseren over een eventuele behandeling.
Cocons
Momenteel zitten de meeste eikenprocessierupsen in cocons, om vervolgens in juli en augustus te ontpoppen tot nachtvlinders. Meerburg geeft bij RTL Nieuws aan dat de lege cocons vervolgens in de bomen blijven hangen. En daar zit een gevaar aangezien daar nog tienduizenden brandhaartjes in zijn blijven zitten die vervolgens weer door de wind meegenomen kunnen worden en op de grond terecht kunnen komen. Meerburg: "De overlast zal gaan afnemen maar de problemen zullen niet helemaal verdwijnen", zo meldt RTL Nieuws.