De afgelopen weken zijn er bij de Gezondheidsdienst voor Dieren vragen binnengekomen over zonnebrand bij runderen. In enkele gevallen had de practicus een verdenking van blauwtong gemeld bij NVWA, die bij onderzoek niet werd bevestigd.
De klinische beelden variëren van een schilferige neus, tot gezwollen lichaamsdelen, geschilferde huiddelen, korsten op neus en spenen of perkamentachtige witte huid. Bij een aantal meldingen is bloedonderzoek gedaan naar leverenzymen en blijken de leverenzymen zeer sterk verhoogd.
De klachten komen waarschijnlijk door het weiden tijdens het zeer mooie en zachte najaarsweer. Bij temperaturen boven 12 graden Celsius en hoge vochtigheid (dauw, schaduw op het gras door bomen), kan de schimmel Pithomyces chartarum goed op het gras groeien. Sommige Pithomyces-stammen produceren het mycotoxine Sporidesmin, dat ernstige leverschade veroorzaakt. Door de leverschade kan de plantkleurstof chlorofyl (aanwezig in groene planten) niet meer volledig worden afgebroken en wordt de huid gevoelig voor uv-licht.
Als de klinische verschijnselen op een bedrijf optreden is het advies om de dieren op te stallen, indien nodig pijnstillers te geven en een goede kwaliteit voer (weinig belastend voor de lever en energierijk). Preventief kunnen de dieren worden bijgevoerd om de opname van gras te verlagen.
Andere ziekten die een vergelijkbaar ziektebeeld kunnen geven:
- Leververvetting
- Eten van planten die de lever beschadigen (jakobskruiskruid, wolfsmelk, boekweit, nachtschade, rododendrons, sint-janskruid) of het drinken van water met daarin blauwalg.
- Medicijnen die de huid gevoelig maken voor uv–licht (tetracyclines)
- Leverbotinfectie
Bron: De Gezondheidsdienst voor Dieren