Deze zomer was voor het derde jaar op rij erg droog. Toch kunnen dieren die in vochtige gebieden hebben gelopen besmet zijn met leverbot.
De leverbot is een parasiet die niet alleen voorkomt bij rundvee, schapen en geiten, maar ook bijvoorbeeld herten en hazen. De volwassen leverbot leeft in de lever en wordt tot wel vier centimeter groot, hij produceert eieren die vanuit de galgangen uitgescheiden worden in de mest.
Leverbotslak
Voor de verdere ontwikkeling van de eieren is een tussengastheer nodig, de zogenoemde leverbotslak. Deze slak leeft op plaatsen waar de bodem het grootste deel van het jaar vochtig is, zoals in bijvoorbeeld greppels of vertrapte slootkanten. Als de ontwikkeling in de slak plaatsvindt, kunnen enkele maanden later weer besmettelijke cystes op het gras worden afgezet waarmee uw vee zich weer kan besmetten.
Symptonen
Bij rundvee geeft een leverbotbesmetting geen heel specifieke ziekteverschijnselen, maar is vaak sluimerend aanwezig. Het uit zich voornamelijk in verminderde vruchtbaarheid, slechtere groei en weerstandsvermindering.
Leverbotvrij de wei in
Hebben uw dieren dit (na-)jaar in vochtige gebieden gelopen en wilt u weten of uw dieren een besmetting met leverbot hebben opgedaan? Dan kunt u dit bij dieren die voor het eerst weidegang hebben gehad controleren door middel van bloedonderzoek op antistoffen. Doe dit pas vanaf vier weken na opstallen, dan beoordeelt u ook de laatste (en vaak de meest risicovolle) weken van het weideseizoen. Bij oudere koeien is mestonderzoek meestal meer zinvol. Overleg met uw dierenarts welk onderzoek en welk moment het meest geschikt is.
Bron: GD