Onderzoekers Dr. Gerwen Lammers en drs. Daisy Roijackers van het bedrijf Intracare B.V. in Veghel hebben samen met Piet Kloosterman van het Dairy Training Centre met succes een project afgerond om met een spraybehandeling chronische witte lijnziekte (WLD) te bestrijden. De aandoening wordt gekarakteriseerd door een scheiding van de buitenste klauwwand. Normaal gesproken start de ziekte met fysieke schade aan het hoorn, gevolgd door een infectie van het onderliggende corium door opportunistische bacteriën. Wanneer een witte lijndefect geïnfecteerd raakt met ziekteverwekkende bacteriën, zoals van de soort treponema die geassocieerd worden met de ziekte van Mortellaro (dermatitis digitalis), kan de beschadiging verergeren naar een niet-genezende variant (chronische witte lijn aandoening). Dit kan resulteren in ernstige kreupelheid en leiden tot een verminderd dierenwelzijn én lagere melkproductie. Uit de veldstudie die dit jaar is uitgevoerd blijkt dat een behandeling met Intra Epidine-spray zorgt voor een snellere wondgenezing en blijvend helende effecten.
Gechelateerd koper en zink
Intracare onderzocht in deze veldstudie achttien dieren die 46 tot 21 dagen voor aanvang van de proef nog een behandeling ondergingen voor witte lijnziekte. De standaardbehandeling bestaat uit het bekappen van de klauw in combinatie met het plaatsen van een blokje op de naastgelegen klauw om de aangetaste klauw te ontzien. Deze methode werkt echter niet bij chronische witte lijn. Daarom werd er gewerkt met Intra Epidine spray, een antibioticavrij diergeneesmiddel in een spuitbus op basis van gechelateerd koper en zink. Onderzoeksleider Dr. Gerwen Lammers: “Het doel van deze praktische veldstudie was om het mogelijk genezende effect te evalueren van Intra Epidine spray op gevallen van chronische witte lijnziekte. Koper werkt bacteriedodend en stimuleert de vorming van nieuwe bloedvaten, wat een belangrijk aspect is in het wondgenezingsproces. Zink ondersteunt het natuurlijke herstel van de huid en stimuleert de groei van epitheelcellen die de toplaag van de huid bedekken. Door de van nature anorganische moleculen te chelateren met een organische laag is de effectiviteit vergroot.”
Proefopzet
De studie werd opgezet omdat er vanuit de markt steeds vaker signalen komen dat er een niet-genezende variant van witte lijn actief is. Met deze informatie in het achterhoofd is het onderzoeksteam met dezelfde behandelmethode als Mortellaro aan de gang gegaan. Drs. Daisy Roijackers (vorig jaar afgestudeerd aan de Universiteit Wageningen) stroomde een jaar geleden in bij het klinische onderzoeksprogramma. Volgens haar is er vooral veel tijd gestopt in het opzetten van een goede proef: “Om een steekproef zo betrouwbaar mogelijk te maken wil je natuurlijk een bedrijf waar een groot aantal koeien aanwezig is met witte lijnziekte. We vonden een melkveebedrijf met 266 koeien waarvan achtien dieren aan de selectiecriteria voor chronische WLD voldeden. De dieren werden random verdeeld tussen standaard klauwbekappen inclusief een blokje (standaardbehandeling, n=9) of standaardbehandeling (ook met een blokje) in combinatie met Intra Epidine spray (n=9). Op dag drie, zeven en 28 werden alle klauwen opnieuw geïnspecteerd, de ernst van het defect werd gescoord van 0 (gezond) tot 3 (ernstig) en – indien noodzakelijk – werd de spray opnieuw aangebracht.”
Betere wondgenezing
Het onderzoeksteam van Intracare kwam er al snel achter dat de Epidine-behandeling zorgde voor een betere wondgenezing. Lammers: “Op dag drie was de gemiddelde score na standaardbehandeling verbeterd met 0,2 punten (van 2,3 naar 2,1), de score na Intra Epidine-behandeling was 0,5 punten verbeterd (van 2,6 naar 2,1). Op dag zeven was de verbetering voor standaardbehandeling 1,1 punt (van 2,3 naar 1,2) en voor de Intra Epidine behandeling 1,3 punten (van 2,6 naar 1,3). In de spray behandelde groep was één ernstige laesie in zeven dagen tijd zelfs al genezen naar een compleet gesloten hoorn (score 0). Zo’n opvallende verandering was niet zichtbaar in de standaard behandelde groep.”
Bovendien liet de Intra Epidine behandeling een continue verbetering zien. Roijackers: “Bij de Epidine-groep zagen we aan het eind van de studie dat de scores daar laag blijven, terwijl de standaardgroep weer terugviel naar de status ‘niet-genezend’. Dat was voor mij de meest overtuigende conclusie dat de spray een duidelijke werking heeft op het chronische karakter van deze moeilijk te bestrijden klauwaandoening.”
|
Standaardbehandeling (n=9) |
Intra Epidine behandeling (n=9) |
Dag 0 |
2,3 (1 – 3) |
2,6 (2 – 3) |
Dag 3 |
2,1 (0 – 3) |
2,1 (1 – 3) |
Dag 7 |
1,2 (0 – 3) |
1,3 (0 – 3) |
Dag 28 |
1,3 (0 – 3) |
0,6 (0 – 2) |
Verbetering |
1,0 (0 – 2) |
2,0* (1 – 3) |
Minder pijn en geur
In deze fase van het onderzoek hadden drie van de laesies na standaardbehandeling nog steeds de karakteristieke geur die geassocieerd wordt met de aanwezigheid van pathogene bacteriën. Deze geur werd niet waargenomen bij de Intra Epidine behandelde laesies, zo vertelt Lammers. “Daarnaast waren een aantal van de laesies na standaardbehandeling nog steeds pijnlijk bij aanraking, terwijl dit niet het geval was bij spray behandelde laesies. Door het unieke karakter van de gechelateerde moleculen dringt Intra Epidine diep in de huid door aangezien het hoorn op dag 28 nog steeds een groene kleur liet zien terwijl de laatste behandeling al op dag zeven had plaatsgevonden.”
Toegevoegde waarde
Volgens Lammers laat het onderzoek zien dat dat voldoende toegevoegde waarde is om de behandeling in de praktijk toe te gaan passen. “Onze bevindingen tonen aan dat de melkveehouder hiermee de kans krijgt om iets te doen aan chronische witte lijn. Intra Epidine zorgt voor een genezing. Als je daar niets aan doet, dan heeft hij een koe die moeilijk loopt, meer gaat liggen, minder voer opneemt, minder melk geeft en pijn lijdt. Het toedienen van Intra Epidine spray bevordert dus het dierenwelzijn en brengt de melkproductie terug op peil.”
Meer informatie over Epidine spray?
Intracare BV
Voltaweg 4
5466 AZ Veghel
The Netherlands
T: +31 (0) 413 354105
F: +31 (0) 413 362324
glammers@intracare.nl