‘Pompende’ koeien, een lagere voeropname en een dalende melkproductie: typische verschijnselen die horen bij hittestress. Hoe helpt u uw koeien beter door periodes met hoge temperaturen en hoge luchtvochtigheid en voorkomt u een zomerdip in de melkproductie?
Hier zijn zes belangrijke tips op een rijtje gezet.
1. Voer meerdere keren per dag
Vaak en vers voeren bevordert de opname van het rantsoen. Daarnaast is het aanpassen van uw voertijden een optie. Zeker op warme dagen is het van belang dat uw koeien blijven vreten, dus stimuleer uw koeien om op koele momenten te vreten (bijvoorbeeld ’s ochtends vroeg en ’s avonds).
2. Voorkom pensverzuring
Pensverzuring leidt tot een daling van de pH in de pens en uiteindelijk tot een daling van het melkvet. Door tijdig het rantsoen te bufferen, met bijvoorbeeld Univit Buffer of RumiBuffer voorkomt u pensverzuring en daarmee een dip in de melkvet productie.
3. Voer energierijke voeders
De kans is groot dat door hitte de koeien minder voer opnemen. Verhoog daarom de energiedichtheid van het voer, waardoor de energievoorziening op peil blijft. Pensbestendige vetten zorgen naast het verhogen van de energiedichtheid ook voor een verhoging van het melkvet.
4. Voldoende fris en schoon drinkwater
Bij hittestress kan de waterbehoefte van koeien drie keer zo hoog zijn als normaal. Controleer dagelijks of de drinkbakken niet bevuild zijn en verschoon ze minstens 2 keer per week. Voldoende fris drinkwater helpt vochtverlies door zweten te verminderen, zorgt voor verkoeling en heeft een positief effect op de eetlust. Zorg ook voor voldoende drinkplaatsen, om wachtrijen te voorkomen. Langdurig staan op een harde ondergrond wordt gezien als een van de belangrijkste oorzaken voor het ontstaan van klauwproblemen.
5. Ventileer of sproei het dak van de stal
De temperatuur van het dak van de koeienstal heeft veel invloed op de temperatuur in de stal. Wist u dat een niet geïsoleerde dakplaat in de felle zon temperaturen tussen de 50°C en 60°C kan bereiken? Door uw dakplaten nat te houden, kunt u de temperatuur van uw dakplaten flink laten dalen en dat heeft al snel een groot effect op de temperatuur in de stal. Na 10 minuten sproeien kan de temperatuur wel 8 graden dalen in de stal! Naast het koelen van de staltemperatuur middels het natmaken van het dak, helpen ventilatoren ook een aangenaam stalklimaat te creëren. De ventilatoren zorgen voor luchtverplaatsing in de stal, waardoor koeien hun warmte gemakkelijker kwijt kunnen aan de omgeving.
6. Besteed extra aandacht aan uiergezondheid
Door het aanhoudende warme weer is de infectiedruk hoog en staat de weerstand van de koeien onder druk. Hierdoor is het extra belangrijk om juist nu de uiergezondheid van uw koeien goed in de gaten te houden en extra aandacht te geven aan een goede stalhygiëne. Maak de boxen vaker schoon en strooi aanvullend kalk. Vergeet ook de boxen van uw droge koeien niet.
Bron: ForFarmers