De zomers worden vaker warmer en dat kan bij koeien leiden tot problemen door hittestress. Dit uit zich bij dieren bijvoorbeeld in een verlaagde voeropname en daarbij kan de weerstand onder druk komen te staan. Ook kan hittestress van invloed zijn op de prestaties van het nageslacht. Om al deze negatieve gevolgen te verminderen, is het van belang om voldoende aandacht te schenken aan de kwaliteit en beschikbaarheid van drinkwater.
Belang van drinkwater
Water van goede kwaliteit dat voldoende beschikbaar is, is van belang voor een goede gezondheid en groei. Water is nodig bij de opname en vertering van voer en het uitscheiden van afvalstoffen. Hoeveel een koe drinkt, hangt af van vele factoren. Met name het droge stofgehalte in het rantsoen, de omgevingstemperatuur en de relatieve luchtvochtigheid hebben grote invloed.
Bij een verhoogde omgevingstemperatuur, zeker als die gepaard gaat met een hoge relatieve luchtvochtigheid, kan de wateropname hoger worden. Het is daarom van groot belang om tijdens periodes waarin hittestress op de loer ligt, te zorgen voor goed bereikbare waterbakken met schoon en fris drinkwater.
Hoe herken je hittestress bij koeien?
Koeien die hittestress ervaren kun je op een aantal manieren herkennen. Tijdens de warmste uren drinken ze meer, maar op de andere momenten juist minder. Koeien zweten moeilijk, met name door te hijgen kunnen ze via de tong afkoelen. In het uiterste geval produceert een koe op die manier 20-25 liter waterdamp per dag. De koeien zullen meer staan en pieksgewijs eten, met risico op pensverzuring. Vaak hangen dominante koeien rondom de waterbakken. Dieren die lager in de rangorde staan kunnen op die momenten niet drinken. Het grootste risico is dus dat er onvoldoende water beschikbaar is voor alle koeien.
Hoe voorkom je hittestress bij koeien?
- Enkele tips om koeien tijdens de warme periodes zo goed mogelijk te ondersteunen:
- Zorg voor voldoende drinkpunten op korte afstand, ook in de wei, en controleer deze dagelijks op vervuiling;
- Hebben alle koeien altijd toegang tot water of zijn er opstoppingen rondom de waterbak? Zet zo nodig extra waterbakken aan het voerhek, zodat ranglage dieren ook kunnen drinken;
- Controleer de kwaliteit van het drinkwater (bacteriologisch en chemisch) op de drinkplaats minimaal twee keer per jaar;
- Controleer twee keer per jaar de instroomsnelheid van de waterinlaat van de drinkbak: deze is het liefst meer dan 15 liter per minuut.
Bron: GD