Topartikelen over boerenprotesten
Boerenprotest, wat is dat?
Op 1 oktober 2019 is het boerenprotest begonnen. Ondertussen volgen maandelijks nieuwe protesten. Niet alleen in Nederland, maar ook in andere Europese landen, zoals Duitsland, België en Frankrijk, volgen boeren de Nederlandse trend door de straat op de gaan. Europese boeren moesten de afgelopen maanden harde klappen incasseren. Veel wetten die geïntroduceerd worden, hebben grote invloed op de bedrijfsvoering.
Wie zit er achter de boerenprotesten?
De protesten worden vaak georganiseerd door organisaties als Agractie en Farmers Defence Force. Zij werken met (Whatsapp/Facebook) groepen waarbij boeren zich kunnen aanmelden. Daarnaast vinden er ook regelmatig protesten plaats zonder organisatie, maar ontstaan uit lokale groepen boeren.
Woede om de stikstofplannen van het kabinet
Op vrijdag 10 juni 2022 maakten de ministers Van der Wal (N&S) en Henk Staghouwer (LNV) de stikstofplannen bekend voor het terugdringen van de stikstofuitstoot. Volgens deze plannen moet de stikstofuitstoot met 50 procent worden teruggedrongen. Veel boeren zijn woedend en verschillende acties door het hele land zijn gestart, van het grote protest in Stroe op 22 juni tot het blokkeren van distributiecentra en snelwegen.
Boerenprotest door nieuwe mestregels van de Europese Unie
Ook de afschaffing van derogatie wekt woede op bij landbouwers. De melkveehouderij in Nederland luidt de noodklok. Nieuwe mestregels van de Europese Unie brengen de boeren in grote problemen. Ze mogen minder dierlijke mest uitrijden op hun land, maar het overschot aan mest kunnen ze niet kwijt. De boerenprotesten door heel Europa maken duidelijk dat het mestprobleem geen typisch Nederlands probleem is, maar een Europees probleem.