Van dinsdag 21 januari t/m donderdag 23 januari wordt in MartiniPlaza in Groningen een grote landbouw vakbeurs gehouden. De beurs heeft een grote primeur: 6 Fleckvieh x Holstein kruisingskoeien staan hier drie dagen als demonstratiemodel.
Zij geven richting aan de toekomst van de melkveehouderij in Noord Nederland.
Combinatie Fleckvieh x Holstein
De Nederlandse zwartbonte melkkoe geeft bijzonder veel melk met een hoog vet en eiwit percentage. Wereldberoemd zijn deze koeien. Maar onze nationale trots vertoont ook enkele haarscheurtjes. Zo heeft ze een zeer goede verzorging nodig en is ze kwetsbaar. Reden voor steeds meer boeren om hun slanke koeien te bevruchten met een robuuste Fleckviehstier. Fleckvieh is het ras dat in het Alpenregio wordt gehouden. ’s Zomers grazen de Fleckviehkoeien op de ruige Alpenweiden. “Ze kunnen tegen een stootje en het zijn echte ruwvoer verwerkers”, zegt Raymond Luesink. “De combinatie Fleckvieh x Holstein is ideaal als je een hoge productie wilt combineren met sterke en zelfredzame koeien die het lang volhouden”. De familie Luesink stelt de Fleckvieh kruisingskoeien beschikbaar aan de landbouw vakbeurs in Groningen. Het familiebedrijf uit de Gelderse Achterhoek realiseert met 600 koeien een van de hoogste melkproducties in de regio. Op hun moderne melkveehouderij produceerden de Fleckvieh kruislingen het afgelopen jaar 11.448kg melk met 4.26% vet en 3.58% eiwit.
Specialisten
Veehandel Kuenen en Bayern Genetik Nederland zijn de specialisten in Fleckvieh fokvee en Fleckvieh sperma. Veehandel Kuenen importeert maandelijks zuivere Fleckviehkoeien uit Beieren. Bayern Genetik Nederland importeert sperma van de grootste Zuid Duitse ki-verenigingen en geeft advies bij het gebruik van de Fleckvieh stieren op Holsteinkoeien. Zij hanteren de volgende slogan: dikke koeien met dikke melk en lage kosten brengen de boer plezier in het werk en hoger rendement.
Landbouw Vakbeurs Groningen
Op standnummer 185 zijn bezoekers de komende week welkom om de primeur tijdens de Landbouw Vakbeurs in Groningen te zien.
Bron: Bayern Genetik