Om de vastgelegde stikstof in het vanggewas goed te benutten, is het van belang dat dit bij voorkeur al rond half maart wordt vernietigd. De vertering kan dan op tijd beginnen waardoor de stikstof uit het vanggewas tijdens het groeiseizoen van de mais beschikbaar komt en niet op het moment dat de mais geen stikstof meer opneemt. Tevens wordt daarmee voorkomen dat de vochtvoorraad in de bodem niet in april al opgebruikt is.
Vernietiging vanggewas
Vernietiging kan op twee manieren plaatsvinden: mechanisch of chemisch. Is er sprake van kweek of een zeer hoge druk van wortelonkruiden? Dan is (pleksgewijs) chemische vernietiging van het vanggewas een betere keuze. Is dit niet het geval, dan kan mechanisch vernietigen een prima methode zijn om het vanggewas te vernietigen. Hier volgen een paar tips per methode:
Mechanisch: eggen en ploegen
Het onderwerken lukt het best als er geen grote hoeveelheid gewasresten van het vanggewas in de weg zitten. Dat betekent dat een vanggewas met veel bovengrondse massa eerst verkleind moet worden door maaien of klepelen. Daarna kan met een schijveneg, een schijvencultivator, een stoppelploeg of frees het met de bovengrond gemengd worden. Het doel van deze voorbewerking is ook om de vertering van de organische stof tijdig op gang te brengen en zo de mineralen daaruit beschikbaar te maken. Daarnaast is het uit de bodem losmaken van de vanggewasplanten bedoeld om ze uit te drogen en af te laten sterven.
Bij gras als vanggewas is het advies om de grond altijd te ploegen.
Chemisch: spuiten en onderwerken
Een voordeel van chemische vernietiging is dat je ook kweek en lastige (wortel)onkruiden bestrijdt. Stem de dosering af op het gewas en de te bestrijden onkruiden. Bij chemisch spuiten is het aan te raden om de zode ongeveer 7 dagen na de bespuiting onder te werken met een schijveneg. Het is onnodig te wachten totdat het veld geel/oranje kleurt. Het middel werkt namelijk door in het gewas na onderwerken. Daarmee komen de door het vanggewas opgenomen voedingsstoffen op tijd beschikbaar voor de mais.
Bron: Agrifirm