Bij de teelt van mais op zand- en lössgrond heb je te maken met een verplichting voor de teelt van een vanggewas. Let hierbij wel op de uiterlijke zaaidata voor het gewas.
Er zijn 3 manieren om een vanggewas te zaaien:
- Onderzaai;
- Direct na de oogst een vanggewas in te zaaien;
- Na de oogst wintergraan te telen. Deze wintergraan is dan de hoofdteelt in het opvolgende jaar.
Vanggewas als hoofdteelt
Het zaaien van een hoofdteelt moet tussen 2 en 31 oktober plaatsvinden. De wintergranen die als hoofdteelt (het gewas dat op 15 mei staat vermeld in de GDI) worden gebruikt, worden geoogst wanneer de korrel deegrijp is. Oogsten als Geheleplantsilage (GPS) kan dus.
Vanggewas vernietigen
Het vanggewas dient in ieder geval te blijven staan tot en met 31 januari. Vanaf 1 februari mag je het gewas of de onderzaai vernietigen. Wanneer je kiest voor een vanggewas als hoofdteelt, dan mag je het niet vernetigen. Je oogst het dan later in het jaar als hoofdteelt.
Goede landbouwpraktijk
In alle gevallen is goede landbouwpraktijk het uitgangspunt. In het kader van vanggewassen wordt hiermee bedoeld dat een gewas zich kan ontwikkelen. Het belangrijkste is dat het vanggewas rond 1 november de bodem bedekt. Meer informatie hierover vind je op de website van RVO.
Intrekken derogatievergunning bij overtreding
Wordt er geen of een onjuist vanggewas wordt geteeld, voldoe je niet aan de uiterste inzaaidatum of anderszins aan de regels rondom de teelt van een vanggewas? Dan is er sprake van een overtreding. De teelt van een vanggewas na mais maakt deel uit van de derogatievoorwaarden. Wanneer uit controle blijkt dat er hieraan niet wordt voldaan, is dit een reden om de derogatievergunning in te trekken. En dat met alle gevolgen van dien, gezien het feit dat de meeste mest al op het land ligt. Daarnaast kan het een boete en mogelijk ook een randvoorwaardenkorting betekenen.
Op dit moment is er een verzoek bij RVO gedaan voor de aanpassing van deze verplichting. Het is echter niet bekend of dit gaat gebeuren en in welke vorm deze wordt aangepast.
Bron: Agrifirm