Een veel terugkomende afweging is de winterhardheid van de groenbemesters. Een aantal groenbemesters, zoals gele mosterd, facelia en de mengsels met klavers zullen bij een lichte vorst vanzelf afsterven. Een aantal andere hebben wellicht in het voorjaar een bewerking nodig. Dat hoeft geen probleem te zijn.
Groenbemesters langer laten staan
Afgelopen winter hebben we gezien dat er door de natte omstandigheden in het najaar meer percelen groenbemesters zijn blijven staan. Op de wat zwaardere gronden bleken die in het voorjaar beter bewerkbaar te zijn dan de percelen die de winter zwart gelegen hadden.
Behalve op de hele zware kleigronden, die de winterperiode echt nodig hebben om te verweren, kan het geen kwaad om een groenbemester zo lang mogelijk te laten staan. Sterker nog, een enigszins groeiend gewas zal ook in de koudere maanden nog veel voor de bodem betekenen. De beworteling is goed voor de bodemstructuur, maar ook voor het bodemleven, wat door de groenbemester gevoed wordt. Juist verse organische stof en de suikers die de gewaswortels afgeven zijn erg goed voor het bodemleven.
Risico’s
Houdt er wel rekening mee dat ook de vermeerdering van schadelijke aaltjes doorgaat op een groeiende groenbemester. Dat is echter geen probleem wanneer de gekozen groenbemester resistent is, of geen waardplant is voor de aanwezige schadelijke aaltjes.
Op percelen waarvan bekend is dat er slakken voorkomen is een overwinterende groenbemester niet altijd gunstig. Groenbemesters zijn aantrekkelijk voor slakken, al zijn er wel wat verschillen tussen de verschillende groenbemesters. Gele mosterd en facelia zijn bijvoorbeeld minder in trek bij slakken.
Vorstbestendig of vanzelf afstervend
Of er beter gekozen kan worden voor een groenbemester die vanzelf afsterft door kou of voor een vorstbestendige groenbemester, hangt af van de beschikbare mechanisatie om de gewasmassa weer kapot en ondergewerkt te krijgen. Voor het aankomende groeiseizoen is er weer genoeg te kiezen dus!
Bron: Agrifirm