‘Melkveehouderij moet een grotere (in)directe bijdrage leveren aan ontwikkelen hoogwaardige mestverwerking’. ‘Grondgebondenheid of totale verwerking is nodig voor een duurzame sector’. ‘Overheid is niet aan zet om doelsturing emissiereductie houdbaar te maken, maar de sector en ketenpartijen’. Een greep uit de stellingen die ter sprake kwamen tijdens het rondetafelgesprek over mestbewerking en -benutting.
Symposium over mestbewerking- en benutting
Ter afsluiting van het project ‘Winnen zonder Verliezen’ organiseerden DLV Advies en FrieslandCampina op 22 maart jl. een symposium over mestbewerking en -benutting. Het symposium was een combinatie van een rondetafelgesprek en een live webinar. Tafelheer Harm Wientjes, Projectaccountmanager bij DLV Advies, leidde het gesprek. Tafelgasten en deskundigen waren Nico Verdoes, (projectleider-onderzoeker Wageningen Livestock Research), Sanne Griffioen (director Sustainable Farming bij FrieslandCampina), Eric Stiphout (vicevoorzitter POV) en Gé Backus (directeur Connecting Agri & Food).
Fysieke gesprekken en online interactie over emissiereductie
Dat deze manier van interactie en kennisdeling met alle betrokken partijen werkt, bleek wel uit de vele vragen die online door de webinardeelnemers werden gesteld en de discussie die hiermee op gang kwam tussen de tafelgasten. Want hoe verhoudt mestbewerking zich tot beweiden en grondgebondenheid? Is een monomestvergister in staat om bepaalde dierziektes te filteren of af te breken, zodat de mest dierziektevrij blijft? Vanaf hoeveel ton mest is een rendabel groen gas project te realiseren?
Webinar ‘Winnen zonder verliezen’ terugkijken
U krijgt antwoord op deze vragen en hoe hierop te anticiperen door de webinar te volgen.
Bron: DLV Advies