Hoe optimaliseer je de mestgift voor mais zonder dat dit ten koste gaat van de opbrengst? Loonwerker Marcel Betten van De Samenwerking in Elsloo ging vorig jaar de uitdaging aan. Samen met Bemest op z’n Best en Deltaplan Agrarisch Waterbeheer zette hij een demo op waarbij hij verschillende bemestingsstrategieën inzette. Een goed bemestingsplan en opdelen van de mestgift blijken meerwaarde te hebben voor wat betreft opbrengst en stikstofbenutting.
De bemestingsruimte in Nederland staat steeds meer onder druk. Voor melkveehouders is het een steeds grotere uitdaging om binnen de beschikbare bemestingsruimte een goede gewasopbrengst te halen. Dit terwijl goed ruwvoer de basis is voor rendement. Om voldoende opbrengst van gras van een goede kwaliteit te halen, zullen mogelijk concessies moeten worden gedaan aan de bemesting van mais.
Dat is waarom Marcel Betten zijn demo startte. Zijn doel was om inzicht te krijgen in het optimale systeem, de juiste techniek en een uitgekiende dosering van de drijfmest op maisland. Met andere woorden: hoe krijgen we zoveel mogelijk mais en zetmeel per gegeven kilogram stikstof?
Betten deelde zijn demoveld snijmais van het FarmSaat-ras Farmoritz op in achttien objecten. De objecten varieerden in bemestingstechnieken, aantal giften (éénmalige of gedeelde gift), bijbemesting op basis van verwachte opbrengst, bijbemesting met kunstmest of toediening van alternatieve bladmeststoffen of biostimulanten.
De loonwerker baseerde de bemesting op een ingeschatte opbrengstverwachting van achttien ton drogestof per hectare. De gebruikte mest had verhoudingsgewijs lage gehaltes. Omdat dit pas na uitrijden bekend was, is er onbedoeld wat schraal bemest.
Beste resultaten met de strokeninjecteur
Bemest op z’n Best keek in vier testobjecten wat de beste toedieningsmethode is voor drijfmest. Getest werden de veertandinjecteur, de schijvenegbemester, de strokeninjecteur en de zodenbemester. Met de veertandinjecteur, de schijvenegbemester en de zodenbemester werd telkens veertig kubieke meter drijfmest per hectare gegeven, met daarbij een startgift van 24 kilogram stikstof uit kunstmest.
Met de strokeninjecteur werd dertig kuub drijfmest per hectare gegeven, zonder bijbemesting met kunstmest. Kijkend naar drogestofopbrengst en de kVEM-waarde per hectare kwam de strokeninjecteur verreweg als beste uit de bus. Doordat met deze toedieningsmethode de dierlijke mest bij het zaaien op tien tot vijftien centimeter diepte net naast de rij wordt ingebracht, kan de maisplant makkelijker bij de voedingsstoffen komen. Ook qua stikstofefficiëntie komt de strokeninjecteur als beste uit de demo.
‘Boven het maisveld’ is een samenwerking tussen de vakbladen de Loonwerker en Melkveebedrijf op het gebied van teelt, opslag en voeren van mais.
Tekst: Gerben Hofman
Beeld: Verantwoorde Veehouderij