Spuiwater uit luchtwassers kan een interessante circulaire meststof zijn voor grasland. Een efficiënte toediening is nog vaak een uitdaging. Drie oplossingen op een rij.
Mixen van spuiwater door de mestkelder is levensgevaarlijk en verboden, vanwege het ontstaan van levensgevaarlijke gassen bij dit proces. Tijdens een demomiddag van de Precisiebemestingscoöperatie Rijnland, een groep melkveehouders die samen stappen willen zetten in kringloopbemesting, kwamen drie toedieningsmethoden aan de orde.
Bemesten met de precisiebemester
Met een precisiebemester is spuiwater nauwkeurig toe te dienen. De Precisiebemestingscoöperatie beschikt bijvoorbeeld over een precisiebemester voor circulaire vloeibare meststoffen. De machine van de coöperatie is een elf meter brede boerenmachine, waarbij de gift van 0 tot 500 liter per hectare gereguleerd kan worden via een versnellingsbak. Slangetjes achter de sleepvoeten leggen de meststof in de wortelzone. Om met deze machine te bemesten, moet de vloeistof wel eerst gefilterd worden om verstoppingen door vuildeeltjes zoals stro te voorkomen. Een soortgelijke machine die in Kamerik loopt, is wel toegerust voor het bemesten met ongefilterd spuiwater.
Spuiwater meezuigen tijdens vullen mesttank
Mengen in mestkelder is niet toegestaan. Meezuigen via de mesttank en op die manier mengen met drijfmest kan wel. Deze veehouder zuigt via een bypass spuiwater rechtstreeks uit de IBC-tank mee de mesttank in. Dosering wordt geregeld door de kraan ver of minder ver open te zetten. Een praktische en goedkope oplossing.
Sleepslangen met spuiwater
Loonbedrijf Van der Post uit Aarlanderveen ontwikkelde in samenwerking met de Precisiebemestingscoöperatie Rijnland op één van haar sleepslanginstallaties een inline blender voor het toevoegen van spuiwater. Het aanzuigen werkt hierbij hetzelfde als het aanzuigen van water. Met behulp van een flowmeter kan de loonwerker de spuiwatergift per hectare tot op de liter nauwkeurig bepalen.
Tekst en beeld: Gerben Hofman