“Haspels staan te dampen, we gaan van het ene naar het andere uiterste”
In korte tijd zijn de weersomstandigheden honderd procent omgeslagen en domineren de droogte, scherpe zon en de schrale wind het beeld. Dit doet ook wat met het grasland. Wat is nu het beste om te doen?
In deze editie van de Yara Podcast bespreken Martin de Vries en Theo Courtz de bemestingsstrategie, waarbij vooral ook het gebruiken van een stuk boerenverstand erg belangrijk is.
Nieuwe updates in de Yara GrassN app
Yara’s GrassN app heeft weer een update ondergaan. Martin de Vries en Theo Courtz lopen de verbeteringen in deze toegankelijke en gratis digitale tool voor het beheer van de totale bemestingsstrategie voor grasland op basis actuele en perceelsspecifieke informatie.
Vanaf 1 mei houden we ook op diverse percelen in Nederland de grasgroei en -opbrengst bij. Wilt u kijken wat voor opbrengsten melkveehouders in de buurt genereren? Bekijk de percelen op deze pagina.
Voorjaar betekent bemestingskriebels
Melkveehouders en loonwerkers staan in de startblokken om het veld in te trekken om te gaan bemesten. Martin de Vries haalt in een gloednieuwe Yara Podcast met Theo Courtz nog even de herinneringen op aan vroeger, maar van de kalverput maken de twee als snel de stap naar het heden, want er zijn genoeg ontwikkelingen om bij stil te staan: Diverse graslandproeven in Nederland en België, de laatste stand van zaken rondom de Yara GrasN App 3.0, een korte terugblik op twee speciale webinars, uiteraard de huidige kunstmeststofprijzen en als klap op de vuurpijl nog even de T-som. Genoeg om te bespreken dus..
We verwelkomen een nieuw lid in de familie: YaraBela Sulfan Bor
YaraBela Sulfan Bor is het nieuwste lid in de familie van ammoniumnitraat meststoffen bij Yara. Deze meststof rolde enkele weken geleden voor de eerste keer van de band. Dit omdat er in onze regio toch heel wat teelten zijn waar borium belangrijk is: bijvoorbeeld mais, suikerbiet, koolzaad, koolgewassen.
Niet voor niets sprak Martin de Vries in een gloednieuwe Yara Podcast met akkerbouwspecialist Pieter de Prycker over de hoge verwachtingen van YaraBela Sulfan Bor. Want ondanks dat borium slechts een micronutriënt is, dus plant heeft er maar weinig van nodig om optimaal te groeien, toch is het een belangrijk element voor de optimale teelt.
Blik op 2023: stikstofefficiëntie en plantversterking
Wat gaat het nieuwe jaar ons brengen? Een blik in de glazen bol doen is lastig en wat de politiek gaat doen is al helemaal moeilijk te voorspellen. Pieter de Prycker en Theo Courtz spreken met Martin de Vries in de nieuwste Yara-podcast hun verwachtingen voor 2023 uit. Ze stippen de huidige wet- en regelgeving in België en Nederland aan, maar kijken ook vooral naar wat we op gebied van bemesting kunnen verwachten in de akkerbouw en melkveehouderij.
Naar verwachting gaat 2023 een interessant jaar worden. YaraMila MAIS PRO als complete bemesting voor mais is één van de speerpunten. Maar er zijn ook hoge verwachtingen van YaraBela SYLVAN BOR. En ook YaraVita ACTISIL en YaraVita BIOTRAC als bladmeststof zijn producten die interessant zijn, terwijl er in de Benelux ook meer aandacht komt voor YaraVita THIOTRAC, een stikstofzwavelverbinding die voor veel akkerbouwers geschikt is.
En uiteraard stippen Pieter en Theo nog de verwachte toename van bigbag-gebruik aan. Want immers goed verpakken betekent minder verlies en als we toch steeds zuiniger moeten zijn op ons meststoffen, dan is dat met het gebruik van bigbags makkelijk verdiend.
Hoe haal je rendement uit een splinternieuwe kunstmeststrooier?
Martin de Vries en Theo Courtz troffen elkaar op de Rundvee en Mechanisatie Vakdagen in Gorinchem. Op de beursvloer gaan de meeste vragen richting Theo over de kunstmestprijzen, maar ondertussen zag hij ook een aantal mooie kunstmeststrooiers staan. Hoe haal je daar nu het maximale uit? “Investeren in een goede kunstmeststrooier, betekent ook investeren in goede kunstmest.”
Terwijl de temperaturen nu pas omlaag gaan, is de blik al gericht op het voorjaar met de eerste en tweede snede. Advies voor deze winterdagen is om de juiste kunstmest alvast klaar te hebben staan, maar ook om aan de slag te gaan met het optimale bemestingsplan. Dat maakt het verschil.
Ook tippen de heren in het verlengde daar nog even ureum-gebruik aan en vatten ze de strategie ‘meer melk uit ruwvoer’ bij de horens.
Big Bags, alleen maar voordelen?
In deze podcast spreken Pieter en Theo over een tweetal onderwerpen: het juiste inkoopmoment van kunstmest en de voordelen van Big Bags.
Na de hoge gasprijzen van deze zomer, zijn de prijzen van gas een stuk gedaald! Dat wil niet zeggen dat kunstmest inkopen kan tegen de oude tarieven, maar het is nu wel weer interessant geworden. Volgens de heren is het daarom verstandig om nu gebruik te maken van de RFQ op de website van Yara. Het zou zo maar eens kunnen dat je als agrariër in de toekomst achter het net vist qua prijs en beschikbaarheid. Er worden namelijk logistieke problemen verwacht.
Als je dan kunstmest inkoopt, waarom gaat de voorkeur dan uit naar bigbags? De heren bespreken maar liefst acht voordelen over levering in big bags in plaats van bulk. Wist u trouwens dat door het gebruik van bigbags de N efficiëntie verhoogt kan worden?
Maaien of laten staan? | Kunstmest slim inkopen
Melkveespecialist Theo Courtz van Yara was te gast op de stand van Prosu Media Producties tijdens RMV Hardenberg en kroop achter de microfoon voor een nieuwe editie van de Yara podcast voor de melkveehouder.
In deze aflevering bespreken Theo en Ruben de stemming op de beurs, want de kunstmestverkoop lijkt stil te staan. Het is zaak om slim in te kopen en daarbij de prijzen in ogenschouw te nemen. Goed nieuws is er wel te melden, want de gasprijzen lijken een dalende trend te vertonen.
Verder staan de heren stil bij de noviteiten op de beurs, wordt er gesproken over de optimale inzet van kunstmest door de basis goed op orde te hebben en wordt advies gegeven over wat te doen met het huidige gras. De temperaturen zijn immers hoog, er valt nog regen, dus het gras groeit. Maar wanneer maai je en wanneer laat je het staan?
Meststoffen in de toekomst zonder aardgas?
Meststoffen worden nu nog geproduceerd met aardgas. Door gebruik te maken van het Haber Bosch proces wordt stikstofgas en waterstofgas omgezet in ammoniak en CO2. Dit kan anders door gebruik te maken van waterstof afkomstig uit groene energie. Hoe snel kan dit? En welke consequenties heeft dat?
In deze podcast van Yara voor de veeteler -en akkerbouwer vertelt Pieter De Prycker over de duurzaamheidsinspanningen van Yara. Van grijze naar blauwe tot groene ammoniak. Een palet aan kleuren met verschillende betekenissen met als doel: de afhankelijkheid van aardgas verminderen en een CO2 neutrale productie in 2050. Ureum gebruiker opgelet! Voor u gaat er een hoop veranderen…
https://open.spotify.com/embed/episode/5HSk1AAP8DWPl7X8lbJsQn?utm_source=generator
Big bags, RFQ’s en het voordeel van KAS Zwavel
De zomervakantie is voorbij en dus keert de Yara podcast voor de melkveesector terug! Theo Courtz vertelt in deze aflevering aan Ruben Lijzenga hoe de stand van het grasland is in Nederland en België, en wat voor effect het huidige weer heeft op het gras.
Daarnaast blikken we terug op de RFQ’s van Yara en wordt de beste aankoopstrategie besproken. De energiecrisis heeft invloed, maar hoeveel invloed? Dat wordt deze podcast duidelijk. Tevens worden nog eens de voordelen van Big Bags van stapel gehaald en deelt Theo een duurzame toekomstvisie van Yara die inmiddels in Duitsland een groot succes is! Tot slot worden de verschillen tussen ureum en KAS-zwavel besproken. Hierbij is goedkoop vaak duurkoop. Waarom? Dat legt Theo graag uit.
Russisch roulette, droogte en zwavel?
De drie termen Russisch roulette, droogte en zwavel hebben op het eerste oog niets met elkaar gemeen. Maar schijn bedriegt, zo is te horen in de Yara podcast voor de melkveehouder. Theo en Ruben praten u bij over de laatste stand van zaken.
Hoge inkoopprijzen? Spreiding is de oplossing!
In deze podcast bespreken de heren de actuele stand van zaken in het gras en de mogelijke bemestingsstrategieën. Natuurlijk is er aandacht voor de stijgende gasprijzen en de mogelijke effecten die dit heeft op de prijzen van kunstmest. Volgens Theo Courtz is het noodzakelijk om risico’s te spreiden, te plannen voor de toekomst en actie te ondernemen als boeren dat nog niet gedaan hebben.
Ook is er aandacht voor het moment wanneer kunstmest effectief is. Over het algemeen wordt twee dagen ochtenddouw aangehouden zodat de elementen hun weg in de bodem kunnen vinden, maar Theo heeft een heel praktische tip!
“Als je nog kunstmest nodig hebt, overweeg om nu toe te slaan”
Vanwege de beperkte beschikbaarheid van kunstmest kunnen melkveehouders nu rechtstreeks een offerte voor meststoffen bij Yara aanvragen. Theo bespreekt hoe dit werkt.
Nu is de tijd om risico’s te spreiden
Op vrijdagochtend 6 mei 2022 bespreken Theo Courtz en Ruben Lijzenga het effect van de huidige weersomstandigheden en waarom het van belang is om de maïsplantjes nu te voorzien van YaraVita Solatrel of YaraVita Biotrac. Met het huidige gebrek aan water is extra weerbaarheid geboden en dat is precies wat deze middelen doen!
Tevens wordt er gesproken over de prijzen van het moment en hoe melkveehouders zich het beste kunnen voorbereiden op de volgende snedes en de rest van het seizoen. De tijd dat er maandag gebeld kon worden voor kunstmest op woensdag is voorbij, het is noodzakelijk om vooruit te denken om daarmee risico’s te spreiden.
Het geheim van de Engelse melkveehouder
In de nieuwe podcast van Yara vertelt Yara melkveespecialist Theo Courtz over zijn ervaringen toen hij voor privé zaken in Engeland was. Ze houden in de omgeving van Norwich een bijzondere strategie aan die goed uitpakt!
Calculeren en anticiperen belangrijker dan ooit
Kunstmestprijzen blijven onverminderd hoog, daarom praten Theo en Ruben over de laatste adviezen voor de melkvee. We blikken vooruit met de Yara GrassN app richting de tweede snede en praten over derogatie; wat als het verdwijnt?
Kan kunstmest strooien nog wel uit?
In de nieuwste Yara podcast vertelt Theo Courtz over de impact van de oorlog in Oekraïne op de prijzen. Kan kunstmest strooien nu überhaupt nog wel uit? En waarom is er een voedselcrisis ophanden? Verder gaan we in op de status van de groeiomstandigheden.
Terugblik kennissessie: Selenium op 1 & GrassN app 2.0
In deze gloednieuwe Yara podcast blikken we terug op de tweede Kunstmest-Kennis-Sessie van de Yara Digifarm. Tijdens de live-uitzending spraken Paul Dobbelaar (Universiteit Utrecht) en Theo Courtz (Yara Benelux) samen met presentator Peter Arkenbout over het belang van selenium in de veestapel en de nut + noodzaak van de GrassN app 2.0.
Wist u bijvoorbeeld al dat er eigenlijk maar één goede manier is om het selenium gehalte in de koe te meten? Of dat de GrassN app 2.0 is ontwikkeld met daarin het Machine Learning Model waardoor nog betere resultaten worden behaald? Antwoorden op deze vragen en meer vindt u in onderstaande podcast. Veel luisterplezier!
Terugblik op allereerste Kunstmest-Kennis-Sessie
In deze podcast van Yara Benelux blikken Theo Courtz en Ruben Lijzenga terug op de allereerste Kunstmest-Kennis-Sessie op de Yara Digifarm. Maurits von Martels van de BoerBurgerBeweging en Marco Fleischmann van Yara schoven bij Peter Arkenbout aan om hun kennis te delen.
In deze Kunstmest-Kennis-Sessie sprak Von Martels over de ontwikkelingen in politiek Den Haag en hoe het is gesteld met de landbouwkennis in het politieke centrum. Von Martels spreekt vanuit ervaring toen hij een andere portefeuille dan landbouw toebedeeld werd. Fleischmann ging in op de wereldwijde ontwikkelingen van de kunstmest markt en deelde hierover verschillende adviezen.
Ruben en Theo blikken terug op de eerste kennissessie en bespreken de interessante meningen die live aan tafel werden gegeven.
Ureum in het voorjaar: (Niet) doen?!
In de podcast van Yara Benelux voor de melkveehouder bespreken Theo Courtz en Ruben Lijzenga de actuele stand van zaken over alles wat te maken heeft met kunstmest en de invloed daarvan op uw melkveebedrijf.
In deze uitzending legt Theo uit waarom het niet aan te bevelen is om ureum te strooien, wordt gesproken over de fonkelnieuwe GrassN App en blikken we vooruit op de Kunstmestkennissessie op de Yara Digifarm waar Maurits von Martels van de BoerBurgerBeweging zal spreken over de kennis van de landbouw in Den Haag.
Topfitte koe dankzij seleniumbemesting
In de podcast van Yara Benelux deelt melkveespecialist Theo Courtz met enig regelmaat zijn kennis en visie over kunstmest en de stand van het gewas. In de nieuwste episode: Het belang van seleniumbemesting voor topfit vee én antwoord op de vraag der vragen. Kunstmest nu inkopen of laten lopen?
Podcast: Kunstmest, kopen of laten lopen?
In deze podcast van Yara deelt melkveespecialist Theo Courtz zijn mening over verschillende onderwerpen. Zo hoort u onder andere over de eerste resultaten van de proefvelden in Nederland en België, wordt een blik teruggeworpen op de vakantie in Oostenrijk en worden de ontwikkelingen op de kunstmestmarkt besproken. De prijzen van kunstmest lijken hoger dan ooit omdat de vraag naar aardgas wereldwijd zeer hoog is. Wat betekent dat voor u? U hoort het in deze podcast!
Wilt u alle podcasts luisteren? Klik dan hier!
Hoe ga je om met hoge prijzen van meststoffen?
In deze podcast praten Peter Arkenbout (marketing manager Yara Benelux) en Theo Courtz (melkveespecialist Yara Benelux) over de prijzen van stikstofmeststoffen. Zo heeft de graanprijs een belangrijke invloed op deze markt, en het lijkt erop dat de prijzen voorlopig nog niet dalen. Hoe kan je als melkveehouder slim omgaan met deze prijzen? Spreiden van inkoop kan tot veel voordeel leiden. Peter en Theo leggen uit hoe de markt er nu voor staat.
Benut nu het eiwit in het gras
Door de wisselvallige weersomstandigheden in Nederland en België varieert de kwaliteit van het gemaaide gras. Waar sommige melkveehouders al bezig zijn met de derde snede, staat de twee nog bij anderen. Volgens de graslandspecialist Theo Courtz van Yara is het daarom van belang om de Yara GrassN App 2.0 in te zetten en op eiwit te sturen.
Verder in deze podcast: de voordelen van het gebruik van YaraBela NUTRI BOOSTER; dit is het moment om te controleren of de onderzaai gelukt is en waarom het slim is om te anticiperen op de wereldwijde kunstmestmarkt door bijtijds in te kopen.
Prijsontwikkeling – wanneer kan ik het beste kunstmest inkopen?
Als melkveehouder wilt u grip hebben op de inkoop van uw kunstmest; dit kan immers diverse (inkoop)voordelen met zich meebrengen. Door niet alles in één keer te kopen, maar het uit te spreiden over het seizoen kunt u slimmer inspelen op de grillen van de minerale meststoffenmarkt. Peter Arkenbout, marketing manager bij Yara Benelux, legt uit hoe u hiervan kunt profiteren.
Tips voor de planning van de rest van het gras-seizoen
In deze podcast kijken we naar de huidige stand van het gras en blikken we vooruit in het seizoen. Met stijgende temperaturen én grondstofprijzen is het belangrijk om een planning te maken en goede keuzes te maken. Beluister de praktische handvatten voor de rest van het seizoen.
“Door de regen nu even afwachten wat er gebeurt”
In de Yara podcast voor de melkveehouder spreken melkveespecialist Theo Courtz en Ruben Lijzenga vandaag met melkveehouder Ron Iwema uit het Groningse Rasquert. Hoe zijn de eerste maanden van dit jaar voor hem verlopen, wat zijn de doelstellingen en hoe belangrijk is het advies van leveranciers in de bedrijfsvoering?
Over de zin en onzin van blends in meststoffen
Theo Courtz, melkveespecialist van Yara, heeft een rondje over de velden gedaan en kijkt vooruit naar de eerste snede van het grasland. In deze editie praten we over het gebruik van blends in meststoffen en waarom dit op papier in eerste instantie waardevol lijkt, maar waarom we op het land andere resultaten zien. Theo heeft ook een gouden tip voor de luisteraar.
Grasland doorzaaien of herzaaien? Dit is het moment!
De bodemtemperatuur is nog laag, maar zodra deze de acht graden aantikt, brult het gras de grond uit. Om verzekerd te zijn van een goede start is het nu zaak om te bepalen wat er moet gebeuren. Doorzaaien, misschien toch herzaaien en welke bemestingsstrategie hanteer ik? Theo Courtz van Yara Benelux en Tom Niehof van Barenbrug praten u bij.
Selenium: de sleutel tot een goede weerstand
Selenium is een essentiële voedingsstof die zorgt voor een goede gezondheid van uw jongvee en melkvee. Maar wat is Selenium eigenlijk en hoe zorgt het voor een goede weerstand van uw dieren? Melkveespecialist Theo Courtz en rundveedierenarts Gerrit Hegen geven in deze podcast antwoord op de belangrijkste vragen en noemen tips om een eventueel tekort voor te zijn.
Wat zijn de beste voorjaarsmeststoffen?
In deze kakelverse podcast van Yara Benelux spreekt Theo Courtz over het voorjaar. Wat zijn de meest geschikte meststoffen in het voorjaar en waarom kun je deze inzetten? Verder wordt een interessante vacature besproken én nadert de opening van de virtuele boerderij: de Yara Digifarm.
Een goede start begint bij de basis
Een optimaal gras- en maïsseizoen in 2021 begint nu al! Ter voorbereiding op het nieuwe jaar blikt melkveespecialist bij Yara Theo Courtz terug op het afgelopen jaar en wordt er vooruitgeblikt op 2021 met de nieuwe GrassN App 2.0, de gloednieuwe meststof NutriBooster en een hartelijke kerstgroet.
Meststoffen in de bodem cruciale factor aan het voerhek
Door goed management kunt u door middel van meststoffen de opbrengsten van iedere teelt optimaliseren. Maar hoe doet u dat en waar begint u? Melkveespecialist Theo Courtz van Yara Benelux en Karst Brolsma van Eurofins Agro geven antwoord! Een tipje van de sluier… Optimaal voer aan het voerhek, begint al bij de bodem van uw gras en maïs.
Kies voor kunstmest in bigbags en ga het land op!
Uw grasland vraagt het hele jaar door aandacht. Een goed beleid begint al in november. Melkveespecialist van Yara Theo Courtz vertelt in deze kakelverse podcast over hoe om te gaan met het gras in november, welke waarde bigbags hebben ten opzichte van los gestort kunstmest en waarom ammoniumnitraat de voorkeur geniet.
De noodzaak van kunstmest
Melkveehouderij- en graslandspecialist geeft uitleg over de noodzaak van kunstmest en vertelt wat ‘green ammonia’ is. Verder nodigt Theo melkveehouders uit Yara Demo Farm te worden.
Alles over onkruidbestrijding
Waar onkruid staat, staat geen gras. Samen met Allard Jukema van Corteva AgriScience bespreekt melkveehouderij- en graslandspecialist Theo Courtz van Yara Benelux alles over onkruidbestrijding in grasland, grasklaver en kruidenrijk grasland.
Een blik op het grasland de aankomende herfst
Melkveespecialist Theo Courtz van Yara is terug van vakantie uit Oostenrijk en biedt een heldere kijk op het grasland voor de aankomende herfst. Beluister nu de Yara Melkvee Podcast.
Waar moet u nu op letten in het grasland?
Melkveehouderij- en graslandspecialist van Yara Benelus, Theo Courtz, bespreekt de actuele stand van zaken rondom graslandbeheer. Dit keer komen de droogte en de voor en nadelen van ureum aan bod.
Zo ga je praktisch om met eiwit
Over herbicidestress en snelle groei in maïs
Herbicidestress en snelle groei in mais. Efficiëntie met minerale meststoffen. Theo Courtz praat u weer bij over de laatste stand van zaken in de ruwvoerteelt.
Werken kunstmestkorrels wel of niet als het droog is?
Werken korrels wel of niet als het droog is? Wat te doen met limitering op eiwit en krachtvoer, en hoe de GrassN app daar een mooi hulpmiddel voor is.
Wat voor invloed heeft droogte op de grasopbrengst?
Deze aflevering wordt Theo Courtz bijgestaan door Thomas Truyen, technical & marketing manager voedergewassen Limagrain België. Ook nu is water, eigenlijk het gebrek er aan, een belangrijk onderwerp. Hoeveel is er gemaaid in Nederland en België? En hoe heeft de droogte invloed op de opbrengst. De maisteelt in België en Nederland verschillen door derogatie. Wat betekent dat in praktijk? Hoe staat het met de weerbaarheid van mais tegen stress. Theo vult het verhaal van YaraVita Biotrac aan.
Wat hebben aardappelen en koeien met elkaar te maken?
Deze keer praat Yara grasland- en melkveespecialist Theo Courtz over wat aardappels en koeien met elkaar te maken hebben. Daarnaast heeft de opkomende mais het moeilijk. Wat zijn mogelijkheden om om te gaan met ‘gestreste’ mais. Yara heeft hiervoor een nieuw product. Theo ligt hierover een tip van de sluiter op. Maaimoment, mate van mineralisatie, zwaarte van de snede en moment van doorschieten: veel factoren die invloed hebben op de bemesting. De GrassN app van Yara kan helpen en aangeven in welke mate u uw planning moet aanpassen.