Al een paar jaar bestaan regels voor de opslag van kunstmest op het erf. In de praktijk houden boeren en tuinders zich daar steeds beter aan, maar er zijn nog steeds bedrijven waar de zakken mest langer dan een dag op pallets in de buitenlucht staan.
De mest moet worden opgeslagen in een ruimte, waar anderen niet bij kunnen, zegt Wiebren van Stralen LTO-beleidsadviseur Mest & Milieu Veehouderij. “Doe je het niet dan ben je in overtreding en riskeer je een onnodige boete. Dus boeren en tuinders, let op je kunstmest”, luidt zijn devies.
De opslag van kunstmest op agrarische bedrijven kwam onlangs in het nieuws naar aanleiding van de diefstal van 750 kilo kunstmest in Zeeland. De mest, verkocht door de agrarische coöperatie CZAV in Wemeldinge, was vorige maand door een man besteld op iemands anders naam. Toen de klant een kwestie een rekening in de bus voor iets wat hij niet had besteld, kwam de verdwijning van de kunstmest aan het licht.
Activiteitenbesluit
“Je verwacht het niet direct op het boerenerf, iemand die kunstmest komt stelen om er gevaarlijke explosieven van te maken. Toch is het niet helemaal ondenkbaar en dus is het goed om te weten wat daarover geregeld is”, stelt Van Stralen. Hij wijst er op, dat de veiligheidsvoorschriften voor de opslag van vaste kunstmeststoffen zijn vastgelegd in het Activiteitenbesluit.
In dat besluit staat onder meer dat de opslag van nitraathoudende kunstmest (zoals kalkammonsalpeter) niet ongecontroleerd toegankelijk mag zijn voor onbevoegden. Als een boer of tuinder de kunstmest opslaat in een silo of afsluitbare ruimte (bijvoorbeeld loods) dan is daaraan voldaan. Belangrijk is wel dat die ruimte op slot kan wanneer er niemand aanwezig is voor toezicht. Mocht er kunstmest van het bedrijf worden gestolen, dan is de betrokken boer of tuinder verplicht om aangifte te doen bij de politie.
Groothandel
Uiteraard gelden ook voor agrarische groothandel soortgelijke regels voor opslag en verkoop. Het verdwijnen van de partij kunstmest, afkomstig van de coöperatie CZAV, is tot op heden nog niet opgehelderd. Ook de handel is gehouden aan bepaalde opslagvoorschriften. Bij diefstal of verdwijning van kunstmest geldt ook voor de handel een meldingsplicht bij de politie.
Van Stralen: “Criminaliteit of terrorisme, het is niet het eerste waar boeren en tuinders aan denken bij kunstmest. Toch is het goed om te weten dat er bij de dagelijkse berichten over terreurdreiging toch ook een link kan zijn naar meststoffen.” Na bewerking kan kunstmest worden gebruikt om explosieven van te maken. In het verleden zijn daarmee in het buitenland meerdere keren aanslagen gepleegd.
Meer informatie
LTO
W.: www.lto.nl