De regels voor mest uitrijden zijn met ingang van 2019 aangescherpt. Achtergrond hiervan is de programmatische aanpak stikstof (PAS). Hierin is afgesproken dat de landbouw de ammoniakuitstoot verder zal verminderen in ruil voor ontwikkelruimte. Met de nieuwe uitrijregels moet de ammoniakuitstoot verder dalen. Vooral op klei- en veengrond zijn de nieuwe regels soms knellend.
De mestaanwending op grasland moet voortaan duidelijk in de grond plaatsvinden en niet op de grond. De getrokken sleufjes mogen maximaal vijf centimeter breed zijn. De mest mag niet over de rand van de getrokken sleufjes heen komen. Dit was altijd al zo maar het wordt nu explicieter in de regelgeving beschreven. Achtergrond is dat controleurs meer handvatten hebben om overtreding van deze regel te beboeten. Ammoniakemissie is bij aanwending op de grond met de sleepvoetbemester aanzienlijk hoger dan injecteren in sleufjes met bijvoorbeeld een sleufkouterbemester. De wetgever kiest er evenwel niet voor om specifieke bemesters te benoemen die al dan niet aan de eisen voldoen. Het resultaat in de grond is bepalend en niet de toegepaste machine. In de praktijk worden sleufkouters en zodebemesters soms zodanig afgesteld dat de mest over de rand van de sleufjes vloeit. Deze mestaanwending is dan in overtreding en kan dus worden beboet.
Tot de grond gesloten
De aanwending van mest moet voortaan ‘tot de grond gesloten’ zijn. Dit houdt in dat de mest pas op de grond voor het eerst in aanraking mag komen met de lucht. Met dit voorschrift wordt de ammoniakemissie verder teruggebracht. Op bouwland werd voorheen nog vaak gewerkt met een ketsplaat waarna de mest direct werd ondergewerkt. Omdat deze werkwijze niet tot op de grond is gesloten is ze voortaan verboden. Sleepvoetbemester nog maar beperkt bruikbaar De belangrijkste wijziging in de regelgeving is dat het verbod op de sleepvoetbemester nu in principe ook geldt voor klei en veengrond. De wetgever spreekt daarbij over een ‘mestaanwendsysteem waarbij de drijfmest in strookjes tussen het gras op de grond wordt gebracht’. Bij de sleepvoetbemester wordt mest niet in de grond maar op de grond gelegd. Er is echter soms geen bruikbaar alternatief voorhanden. Daarom is er gelukkig een uitzondering op het verbod mogelijk. Dit is wel aan strenge voorwaarden gebonden.