De lancering van de nieuwe SDE++ regeling maakt mono-mestvergisting voor een melkveebedrijf tot 200 koeien een stuk aantrekkelijker. In deze categorie bedraagt de SDE++ regeling 0,29 cent per opgewekte kWh. Vanaf honderd koeien is het volgens Peter Fopma van Biolectric al mogelijk om energie uit mest te leveren met behulp van een warmtekrachtkoppeling.
Fopma vertelt dat melkveehouders bij de aanschaf van een vergistingsinstallatie van Biolectric kunnen kiezen voor het opwekken van elektriciteit en warmte door middel van een warmtekrachtkoppeling (WKK) of het maken van groen gas, individueel of in cluster met de buren.
WKK biedt al mogelijkheden voor mestvergisting vanaf honderd koeien
De WKK biedt volgens Fopma al mogelijkheden vanaf honderd melkkoeien. Hierbij is het volgens hem belangrijk om de warmte nuttig te gebruiken. Dit kan door middel van ruimteverwarming, stikstof strippen, een droogproces of door water verder op te warmen voor de verkoop aan gemeentes. Bijvoorbeeld voor onkruidbestrijding.
Opwekken van groen gas middels Groen Gas Individueel kan volgens Fopma met de nieuwe SDE++ vanaf 250 melkkoeien. “Wie minder mest heeft, kan overwegen om samen met de buren in een Groen Gas cluster te gaan werken. Hierbij wordt de mest dagvers of uurvers vergist op de boerderij en het ruw biogas vervolgens naar een centraal punt gebracht voor opzuivering. Dit vergt echter een langere doorlooptijd en is wat complexer. We raden dan ook aan hiervoor een extern expert in de arm te nemen om met collega-melkveehouders goede afspraken te maken.”
Tijdig starten
Vanaf 10 september 2024 kan er SDE worden aangevraagd. “Dat nadert snel. Om in te dienen heb je een vergunning nodig en de kortste procedure bedraagt veertien weken. Tijdig starten is dus ten zeerste aangeraden”, adviseert de countrymanager van Biolectric. Het bedrijf produceert in de fabriek in het Belgische Temse momenteel twee installaties per week.
Tekst: Gerben Hofman