De waarde van de dierlijke productie daalde dit jaar, nadat deze vijf jaar op rij was gestegen. Hoewel het productievolume met 4 procent toenam, daalde de gemiddelde afzetprijs met 10 procent. Vooral de prijzen voor varkens (-11 procent) en melk (-18 procent) stonden onder druk. Eieren werden voor het tweede jaar op rij fors duurder. Het prijsniveau van eieren lag in 2013 wel op een zeer laag niveau.
De ontwikkeling van de totale dierlijke productie wordt, met een aandeel van meer dan 40 procent, sterk beïnvloed door de melkproductie. Het hogere productievolume van melk kon de zeer sterke prijsdaling als gevolg van het grote aanbod niet compenseren. Dit jaar werd op 1 april het melkquotum afgeschaft en kon er onbeperkt worden gemolken. De melkveehouders werden wel geconfronteerd met een forse superheffing voor de in het eerste kwartaal boven het quotum geproduceerde melk.
De volumeontwikkeling vertoonde bij de meeste veehouderijproducten een toename. Vooral die van runderen lag boven het niveau van een jaar eerder, mede door de toename van de melkveestapel. Daarentegen werden er wel minder eieren gelegd.
Lager kosten diervoeders
De waarde van de totale inkopen door de Nederlandse landbouw daalde met 0,5 procent. Er werd weliswaar meer ingekocht (volumes + 1,4 procent), maar tegen een lagere gemiddelde prijs (-1,7 procent). Diervoeders vormen met een aandeel van 30 procent de grootste kostenpost. Door de toename van de veestapel als gevolg van het afschaffen van het melkquotum werd er meer diervoeder gekocht. Ook was het energieverbruik hoger. De prijzen voor energie en diervoeders daalden, terwijl de prijzen voor meststoffen en veterinaire kosten stegen.
Bron: CBS